Zrušte naše smlouvy! S takovým požadavkem přišlo asi 25 rozhořčených lidí v úterý odpoledne před hradeckou pobočku pojišťovny Kooperativa.

Nátlaková akce, na které se nespokojení klienti dohodli při svém pondělním setkání v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové, přinesla výsledek.
Smlouvy o investičním životním pojištění Perspektiva, které podle jejich slov uzavřeli s pracovníky pardubické Pojišťovací společnosti PK, byly podle jednoho z účastníků nakonec vypovězeny dvaceti z nich. Včera navíc tiskový mluvčí Kooperativy pro Deník uvedl, že až do odvolání společnost pozastavila veškerou činnost v oblasti vymáhání dlužného pojistného. Žádnému z klientů tak nehrozí exekuce, ačkoliv už někteří obdrželi dopis od vymahatelské firmy.

Srocení na ulici S. K. Neumanna v Hradci Králové vyvolalo podle městské policie strach zaměstnanců pobočky. Jeden z nich proto přivolal hlídku.

„Dostali jsme oznámení, že skupina asi 20 osob blokuje vstup do budovy a brání tak ostatním klientům, aby si zde vyřídili své záležitosti. Když přijela hlídka, skupina se už rozcházela, zasahovat jsme nemuseli,“ sdělila mluvčí Městské policie v Hradci Králové Eva Čížková.

Majitel Pojišťovací společnost PK Petr Krejča se od celé záležitosti distancoval a odpovědnost přičítá svému spolupracovníkovi Renému Svobodovi. „Společnost PK uzavřela mandátní smlouvu pouze s René Svobodou. Ten následně vytvořil vlastní získatelskou skupinu včetně smluvních vztahů, které jsou provázány mandátními smlouvami a dokládají, že pracovníci sjednávající předmětné pojištění byli pracovníky právě Reného Svobody,“ uvedl v prohlášení pro Deník Petr Krejča.

Kooperativa odebrala Krejčově firmě oprávnění sjednávat jejich produkty. „Co se týče smluv sjednaných společností PK, tak Kooperativa vyšla klientům vstříc daleko za rámec svých smluvních povinností. Zavedla speciální bezplatnou linku 800 107 107, kde si všichni klienti, kteří nejsou spokojeni se smlouvou sjednanou firmou PK, mohou domluvit termín pro individuální řešení. Naši zástupci je poté navštíví a projednají s nimi další postup,“ uvedl mluvčí Kooperativy Marek Vích. Dodal také, že pojišťovna už podala trestní oznámení na neznámého pachatele a věc je v šetření Policie ČR.

K řešení policii měl věc předat také Petr Krejča. Zda tak skutečně učinil, mluvčí hradecké i pardubické policie nepotvrdily, ani nevyvrátily. „Je možné, že jsme takové oznámení přijali, ale bez konkrétnějších údajů nemohu v naší databázi požadované informace vyhledat,“ uvedla mluvčí okresního ředitelství Policie ČR v Pardubicích Markéta Janovská.

Eva ROTHOVÁ