Už třikrát byl Petr Prokeš vyzván, aby popsal, jak ho pobodala jeho družka Jana Klozová. Dvakrát odmítl, jednou na policii, podruhé v úterý na začátku hlavního líčení.

Proto jeho výpověď soudce Petr Mráka četl. Muž, kterého minulý rok v září těžce zranila v Chlumci nad Cidlinou jeho družka se přesto k případu nakonec vyjádřil.

„Vypovídat nechci, ale něco bych doplnil k výpovědi, kterou jsem udělal na policii," uvedl v soudní síni, kde první den líčení smutného případu, v němž hrál velmi podstatnou roli alkohol, sledovali také studenti.

Prokeš, ač na něj chvíli předtím Jana Klozová naházela nekončící příval bahna – hovořila o opilectví, o domácím násilí, o strachu – mluvil úplně jinak.

„Pořád s ní chci žít a vychovávat její děti," řekl muž v triku a džínách. A obrátil se i na soudce: „Nebudete trestat ji, ale mě a její dcery."

Žena má totiž z předchozího vztahu dvě malé dcerky, ty jsou nyní v péči jejích rodičů. S Prokešem žila rok, když on se vrátil z výkonu trestu. „Dál se považuju za jejího druha. Kdyby tam nebyl ten alkohol, tak by se nic nestalo," řekl.

To je velmi pravděpodobné, oba aktéři sporu byli totiž 
v onen pátek v září velmi silně  opilí. Klozové naměřili zdravotníci, kteří přijeli kvůli ošetření pobodaného Prokeše, dvě promile alkoholu, jemu samotnému 1,8.

Alkohol byl navíc i zprostředkovaným důvodem jejich nejtvrdší roztržky. Dvojice totiž odvezla odpoledne děti k prarodičům a poté začala pít doma na balkoně. „Bylo hezky," vzpomněla si Klozová, jež při výpovědi neustále vzlykala. Poté vzali psa, vyrazili ven a stavili se v baru. „Tam jsem si dal asi tři piva, na ní bylo vidět, že by ráda pokračovala," řekl napadený.

Přesto šli domů, kde ona řekla, že by se ráda vrátila do nočního Chlumce. On nechtěl, což se podle všeho stalo rozbuškou hádky.

„Nadávala mi, dal jsem jí facku," přiznal Prokeš. „Dal mi čtyři rány pěstí, strašně jsem se ho bála. Pamatuju si ty jeho oči, šel z nich strach," popisovala Klozová, jak podle ní začal fatální střet.

Ona poté popadla nůž a šestkrát s ním Prokeše bodla. „Poškozenému způsobila poškození důležitého orgánu – plíce a současně byl  bezprostředně ohrožen na životě 
v důsledku možného selhání základních životních funkcí, a to krevního oběhu a dýchání," řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Prokeš přesto všechno nepožaduje po Klozové odškodnění. Dokonce nabídl zdravotní pojišťovně, že si sám zaplatí léčení. V nemocnici strávil jedenáct dní.

Utíkala? Nebo pro nůž šla s rozmyslem?
Podle všeho je to velmi klíčová otázka. Popadla Jana Klozová sedmnácticentimetrový nůž, když byla v úzkých, nebo si pro něj došla a poté napadla druha, který se zrovna chystal zalehnout?
Ona tvrdí, že do kuchyně utekla před pěstmi, před opilým útočníkem. 
„Ani nevím, kde jsem ten nůž vzala. Jestli byl na lince nebo zabodnutý 
ve stojanu na nože," vykládala u soudu. Petr Prokeš však sled událostí popisoval trochu jinak: „V obýváku jsem se svlékal, že půjdu spát, ona přišla s nožem, byla napitá a rozčilená. Řekla mi: Tak ty se mnou nikam nepůjdeš?" Pak prý začala bodat.