Měl finanční potíže, a tak se pustil do podnikání. Doma v Nizozemsku si sehnal nutné propriety a v Česku dům, kde si vytvořil sídlo „firmy".

Za to byl ve čtvrtek Holanďan Jacobus Van Den Berg Krajským soudem v Hradci Králové odsouzen. Zaprvé k podmíněnému trestu, zadruhé k pokutě 200 tisíc korun. Jde o dvě stovky čtyřistakorunových splátek. Pokud je odsouzený neuhradí, půjde do vězení na jeden rok.

A zatřetí k tomu, že deset let nesmí na území Česka. Na tak dlouho byl vyhoštěn.

Čtyřiapadesátiletý Nizozemec byl totiž v prosinci 2014 zadržen policií, protože v domě v Poniklé na Semilsku vybudoval pěstírnu marihuany.

Souzen byl ve čtvrtek odpoledne, aby stačil dorazit ze svého domova. Proces trval jen něco málo přes hodinu, protože 
v něm nevystupovali žádní svědci. Soudce Jiří Vacek, který je známý například 
z případu Lukáše Nečesaného, pak bleskurychle rozhodl.

Bylo to vlastně jednoduché. Nizozemec totiž už před vyšetřovateli přiznal svoji vinu.  Zkrátka se nevykrucoval.

„Přiznávám se. Z důvodu finančních těžkostí jsem se rozhodl pěstovat marihuanu," řekl van den Berg. „V Holandsku je to normální, dělá to spousta lidí," dodal.

Proto v roce 2014 kontaktoval jednoho známého a pronajal si od něj dům v Poniklé na Semilsku, Tady pak postavil pěstírnu, s výjimkou zavlažování plně automatickou.

„Z pěstovaných rostlin by bylo možno získat drogu marihuanu v množství nejméně 19 200 gramů v podobě sušiny s množstvím delta - 9 - tetrahydrokanabinolu nejméně 2 161,5 gramů při statistickém průměru obsahu THC 12%," napsal do obžaloby státní zástupce Jan Vodička.

Nizozemec začal s budováním pěstírny na jaře, odhalen byl před Vánocemi. Policisté našli čtyři sta sedmdesát devět rostlin, z nichž mohly být přibližně dva kilogramy lehké drogy.

„Počítal jsem s výdělkem čtyřicet tisíc eur," prozradil van den Berg. To je při nynějším kurzu necelých 1,1 milionu korun. Muž si naplánoval, že zvládne celkem čtyři cykly úrody. „Všechno jsem chtěl prodat v Nizozemsku, abych zaplatil dluhy," prohlásil na policii.

Samotné pěstování marihuany však nebylo jediným Holanďanovým problémem. Při budování svého zařízení si  totiž přizpůsobil elektrické rozvody tak, aby nemusel platit za proud.

„Z důvodu utajení pěstírny a zvýšení zisku pro zajištění chodu pěstírny zároveň k provozu spotřebičů nelegálně odebíral elektřinu prostřednictvím vodiče neoprávněně nainstalovaného v kuchyni za kuchyňskou linkou ve zdi pod elektroměrovým rozvaděčem pomocí prořezávacích svorek mezi  hlavní domovní pojistkovou skříní a hlavním jističem, a způsobil tak spol. ČEZ Distribuce, Děčín na odběru elektrické energie škodu ve výši 124 950 korun," je napsáno v obžalobě.

„Nebyly tam elektrohodiny. Věděl jsem, že dělám protiprávní věc," přiznal obžalovaný cizinec.

Distributorovi elektrické energie nakonec způsobil škodu 108 tisíc korun. Tu uhradil ještě předtím, než začal včerejší soudní proces.

Vedle vybudování pěstírny a neoprávněného čerpání elektřiny byl obžalován rovněž kvůli držení marihuany. Také k němu se přiznal.

Našli u něj i velmi kvalitní marihuanu. Chtěl jsem ji vyzkoušet, vysvětloval
Nejen za vybudování pěstírny a pokus o vyšlechtění dostatku marihuany, aby vydělal na zaplacení dluhů, byl souzen Holanďan Jacobus Van Den Berg. Policisté totiž u něj našli sáček s trávou, jehož obsah byl větší,
než je podle zákona dovolené.
„Kvalita marihuany byla velmi vysoká," upozornil státní zástupce Jan Vodička. „Její množství bylo větší, než je přípustné," doplnil žalobce v případu, který řešil hradecký krajský soud včera po poledni.
Nizozemec vyšetřovatelům vysvětlil, jak se marihuana dostala do jeho pronajatého domu: „Pokud jde o plastový sáček, koupil jsem ho v Liberci od neznámého muže. Viděl jsem, že kouří trávu a chtěl jsem si to také vyzkoušet."