Po nedávném zamítnutí žádosti o obnovu řízení je nové odhalení pro Kajínka, který si v karvinské věznici odpykává doživotí za dvojnásobnou vraždu, další nadějí.

Jako by nestačily nesrovnalosti v samotném vyšetřování vražd na plzeňských Borech v roce 1993. Nyní se ukazují pochybnosti i nad legitimitou soudce, který měl jeho případ na starosti.

„Zatím nevím, jak se k tomu postavím. Zpochybnění rozsudku nad Kajínkem je jednou z variant. Záleží na tom, jak se k případu postaví ministerstvo spravedlnosti,“ řekl včera Deníku Kajínkův advokát Tomáš Zejda.

Kajínkovi příznivci ale po řadě neúspěchů už moc šancí na obnovu řízení nevidí. „Bylo by to fajn, ale pochybuji, že by nové odhalení mělo nějakou zásadní důležitost, aby byly rozsudky soudců prohlášeny za neplatné,“ řekl podnikatel Karel Dvořáček z Třemošnice.

Měly by být zrušeny rozsudky nad Kajínkem a Pitrem, pokud se prokáže, že soudci nebyli řádně jmenování? Hlasujte v anketě vedle článku

„Je to skutečně bordel. Obnovit řízení měli už dávno. Kajínek je super chlap, nikoho by nezabil. Dala bych za něj ruku do ohně,“ přidala se Kajínkova kamarádka z mládí Zdena Havelková. O zamítnutí žádosti o obnovu řízení prohlásila, že to byla předem domluvená fraška.

Šestice soudců vrchního soudu, kteří asi nebyli řádně jmenováni, rozhodovali i o osudu dalšího známého Východočecha: podnikatele Tomáše Pitra. Ten měl trvalé bydliště rovněž na Chrudimsku, konkrétně ve Slatiňanech v bývalém cukrovaru. Zde ostatně začínal s nekalým podnikáním. Od loňského léta Pitr čeká ve švýcarské vazbě na vydání do Česka. V zahraničí se skrýval před spravedlností od roku 2007.