S koloušky, hady, leguány, ale i s ženou, která vlekla šestimetrový sloup, se v ulicích Hradce Králové setkali v letošním roce strážníci.

Ani policisté v dalších okresech východních Čech se však nenudí a občas se musí příhodám, které na ně pachatelé přichystají, zasmát.

Na Trutnovsku se zloděj zaměřil na krádeže levých bot, na Náchodsku honili opici.

Procházka s krajtou

V polovině září se „o zábavu" hradeckým strážníkům postarala šedesátiletá žena.

„S šestimetrovým sloupem naloženým na dvoukoláku se pohybovala uprostřed vozovky na frekventovaném Gočárově okruhu. Žena vysvětlila, že zcela nový sloup veřejného osvětlení našla ležet v parčíku a vedle něho stál i dvoukolák. Sloup tedy naložila a vezla do sběrny surovin zpeněžit," vypráví mluvčí hradeckých strážníků Eva Čížková.

A dodává, že o další zpestření služby se strážníkům postaral majitel tříapůlmetrového škrtiče.

„Krajta tmavá se plazila podél panelového domu na Moravském Předměstí. Přivolané hlídce se přihlásil muž, který na vysvětlenou uvedl, že chodí hada venčit pravidelně," říká Čížková.

Zvířata zaměstnala také policisty na Náchodsku. „Já si fakt nedělám legraci, ale vidím opici." Takové oznámení si 10. září vyslechli policisté od dělníka, který pracoval na stavbě ve Zdoňově u Teplic nad Metují.

„Později se podařilo zjistit, že opička utekla ze soukromé zoo v Polsku," vysvětluje mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. Makak si užíval svobody až do 28. října.

Další kuriozitou v archivu náchodské policie je případ, kdy se zloději pokusili „udat" do šrotu vrak již dříve odcizeného vozidla. To však patřilo právě muži, který ve sběrně surovin pracoval, a tak na smolaře přivolal policii.

Nevšední krádež zaznamenali i policisté v Trutnově  Horním Starém Městě. „Prodavačka oznámila, že někdo ve chvilce odcizil ze stojanu několik kusů vystaveného sortimentu. Policejní hlídka zjistila, že pachatel ukradl necelé dvě desítky letních pantoflů. Kuriózním zjištěním byla skutečnost, že se jednalo pouze o levé pantofle," popisuje mluvčí trutnovské policie Udo Ertner.

Kartu si půjčoval

Na „povedeného" příbuzného, který si při návštěvách zapůjčoval platební kartu bez vědomí jejího majitele, si posvítili policisté na Rychnovsku. „Se znalostí PIN kódu se muž vydal do bankomatu, ze kterého vybral tisíce korun. Kartu vrátil zpět, ale došel si pro ni o dva dny později znovu a v utrácení z cizí kapsy pokračoval. Nakoupil elektrotechniku, pračku, benzin a známým zafinancoval kredit do mobilních telefonů," doplňuje mluvčí rychnovských policistů Alena Kacálková.