Pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové propustila na konci srpna z vazby bývalého kněze Erika Tvrdoně z Havlíčkova Brodu, obžalovaného ze sexuálního násilí vůči několika věřícím ženám a 13leté dívce ze Svojanova na Svitavsku.

Soud tím vyhověl stížnosti Tvrdoně proti rozhodnutí Okresního soudu v Havlíčkově Brodě o prodloužení vazby.

„Už v květnu Vrchní soud v Praze důvody vazby omezil, nyní pominuly úplně. Daného účelu lze totiž dosáhnout i jinými opatřeními. Obžalovaný má zákaz kontaktu s oběťmi, nesmí vycestovat za hranice a musí se pravidelně hlásit probační a mediační službě," vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová.

Rozhodnutí soudu se ale nelíbí ženě, která celou kauzu odstartovala, když na Tvrdoně podala trestní oznámení, protože zneužil její silné náboženské víry a čtyřikrát ji znásilnil.

„Žádné rozhodnutí od krajského soudu mi nebylo doručeno, proto se k tomu nemohu vyjadřovat, ale myslím, že nejsem sama, komu jeho pobyt na svobodě vadí," vyjádřila se žena pro Deník prostřednictvím sms zprávy.

Celá kauza se však neúměrně protahuje. I to je jeden z důvodů, proč není žádoucí, aby Tvrdoň i nadále zůstával ve vazbě. Kdyby se totiž nakonec ukázalo, že byl pobyt ve vazbě neúměrně dlouhý, mohl by Tvrdoň po státu žádat odškodné.

Okresní soud v Havlíčkově Brodě už Tvrdoně jednou odsoudil na pět let nepodmíněně. Jenže odvolací soud případ vrátil k novému projednání. Nový znalecký posudek navíc zjistil, že jedna z obětí zřejmě trpí vážnějším poškozením zdraví, což by pro Tvrdoně znamenalo hrozbu vyššího trestu až na dvanáct let. V takovém případě už nemůže případ řešit okresní soud, ale krajský. Kompetenční spor nyní musí rozhodnout Vrchní soud v Praze, kam byl spis odeslán.

Dvaapadesátiletý Erik Tvrdoň je obžalovaný celkem z devíti trestný činů. Dopustit se jich měl ve třinácti případech na čtyřech ženách a jedné nezletilé dívce.

Kněze kriminalisté zatkli koncem února 2014 ve chvíli, kdy si do bytu v Praze vedl třináctiletou dívku ze Svojanova na Svitavsku, kde dříve působil jako farář. Dívku měl pohlavně zneužít a přes mobil si nechával posílat její erotické fotografie. Na výzvu policie se pak přihlásily další poškozené ženy. Podle obžaloby Erik Tvrdoň ve všech případech zneužil svého postavení duchovního a silné náboženské víry všech poškozených.

U soudu se hájil tím, že jde ze strany žen o spiknutí proti jeho osobě. V případě nezletilé dívky uznal, že komunikace byla nezvyklá, ale soudu se snažil vysvětlit, že k dívce ze sociálně slabé rodiny měl až otcovský vztah a snažil se jí pomoci vyrovnat s údajným zdravotním handicapem.

Státní zástupkyně Zdeňka Tománková je o vině Tvrdoně přesvědčená a už dříve pro něj požadovala až osmiletý trest. Nakonec byl odsouzen na pět let. Jenže odvolací soud v Pardubicích rozsudek pro řadu výhrad zrušil. Například tvrdí, že u některých znásilnění byla špatně zvolená právní kvalifikace a šlo jen o sexuální nátlak. Také se pozastavil nad tím, proč soud poslal Tvrdoně do ústavní sexuologické léčby, když znalec navrhoval pouze ambulantní.