Martina Staškevičová byla původně obžalována z pokusu o vraždu, za který jí hrozilo až dvacet let vězení, podle soudu se však dopustila těžkého ublížení na zdraví.

Její zločin byl vyústěním žárlivosti, kterou ke své bývalé partnerce stále cítila. Staškevičová u soudu řekla, že se seznámily přes internet a Z. Z. (49) se kvůli ní přestěhovala z Prahy do Náchoda. Protože byla po operaci, nemohla najít práci a Staškevičová ji po určitou dobu živila.

Ve chvíli, kdy žena našla zaměstnání a začala pracovat v hypermarketu, však začaly velké problémy. Podle obžalované se v práci seznámila s mužem, který byl původně ženou, a navázala s ním vztah. Obžalovaná na to přišla, když prozkoumala poštu a facebook své přítelkyně.

„Psala mi několikrát za sen a dělala mi žárlivé scény. Když jí řekl, že jsme spolu, popadla nůž, že se zabije," řekla soudu Z. Z.

Za týden se od obžalované odstěhovala, ale problémy tím neskončily.

Postupně spolu opět začaly komunikovat přes facebook. „Pak mi zavolala, že je úplně na dně, že nemá peníze a že si něco udělá," řekla Staškevičová. Proto si prý vzala tři úvěry celkem na 140 tisíc korun, aby přítelkyni pomohla.

„Utratily jsme je společně, ale splácím je sama," uvedla.

Věděla jsem, že lže a je zase s ním

Podle ní se pak opět začaly stýkat, ale ukázalo se prý, že vztah s mužem, kvůli němuž se rozešly, neskončil.

To Z. Z. popřela. „Chvíli jsem s ním byla, ale on je ženatý, takže dnes jsme jen kamarádi," vysvětlovala u soudu. Řekla také, že vztah se Staškevičovou znovu nenavázala, naopak jí prý řekla, že ji má ráda jen jako kamarádku a že se chce odstěhovat zpět do Prahy.

Měla rozšířené zornice a ruce v kapsách

Jenže žárlivé scény se podle poškozené stupňovaly: na procházce ji obžalovaná dokonce ohrožovala klackem. Proto Z. Z. odešla z bytu, zrušila společný program a vyhýbala se jí.

Staškevičová u soudu přiznala, že byla psychicky na dně a rozhodla se, že si od Z. Z. vynutí vysvětlení o její údajné nevěře třeba násilím.

Ráno čekala s nožem v ruce

Loni v srpnu si po probdělé noci vzala nůž a počkala na místě, kudy její přítelkyně chodila ráno do zaměstnání.

„Měla rozšířené zornice, přihroublé chování a ruce v kapsách. Přitáhla mě k sobě a řekla: 'Chci vysvětlení'. Pak mě bodla do zad," popsala jejich setkání Z. Z.

Žena utrpěla sedm bodných ran do zad a do krku, naštěstí se jí však podařilo utéci a její kolegové jí přivolali pomoc.

Staškevičová odmítla, že její útok měl být vražedný. „Měla jsem v plánu ji zmrzačit. Zabít jsem ji určitě nechtěla. Chtěla jsem, aby trpěla," řekla soudcům.

Soud její obhajobě uvěřil a odsoudil ji za těžké ublížení na zdraví. Rozsudek je pravomocný, protože obžalovaná i státní zástupce se vzdali práva na odvolání.