Dva obžalovaní, Robert Klášterka (40) a Jiří Palacký (43) z Plzeňska však v pondělí možnost, že by za ztráty svých klientů nesli odpovědnost, odmítli. „Cítím se být nevinen," prohlásil  Robert Klášterka a stejně se vyjádřil i Jiří Palacký.

U zatčení byla zásahová jednotka

Kauza, v níž figurují, přitom patří k největším případům hospodářské kriminality, které loni vyšetřovala královéhradecká policie. Před rokem policisté zadrželi Palackého v Praze a Klášterku v Plzni.

„V Plzni se na zadržení mladšího muže musela aktivně podílet i zásahová jednotka, neboť kriminalisté měli informace, že by muž mohl být ozbrojený," informovala tehdy policejní mluvčí Ivana Ježková.  Od té doby jsou oba obžalovaní ve vazební věznici.

Státní zástupce Petr Kouble včera řekl, že oba muži jako představitelé akciové společnosti RP Euro Partners prostřednictvím svých obchodních zástupců vyhledávali lidi, kteří chtěli prodat akcie zemědělských podniků nebo pozemky, a vylákali od nich plnou moc, ačkoli k takové činnosti neměli povolení České národní banky.

Komodity buď prodali a získané peníze si nechali, nebo  je nastrčenému zájemci prodali za zlomek ceny a až následně prodali za plnou cenu. „Věděli, že výtěžek vyplatí jen zčásti nebo vůbec," zdůraznil státní zástupce.

Poškozená: Stálo nás to zdraví

Výše škody se u jednotlivých lidí pohybovala od několika tisíc až po částky přesahující 600 tisíc korun.

I když  se obžalovaní cítí být nevinní, jejich bývalí klienti na to mají jiný názor. „Dluží nám 38 600 korun a podali jsme trestní oznámení. Doufám, že někoho zavřou do vězení. Nás to stálo s manželem zdraví. Kdo máte stejnou zkušenost ozvěte se," napsala před časem na web jedna z poškozených. Stejnou zkušenost má zřejmě i další pisatel, který společnosti svěřil prodej cenných papírů: „Nikdo s námi od té doby nechce komunikovat, akcie po vypršení smlouvy nechtějí vrátit a neozývají se. Po prostudování smlouvy právníkem je smlouva postavena velice nevýhodně pro mě jako zájemce, vlastně jde o podvod."

Společnost se lidem neozývala zřejmě proto, že získané peníze si obžalovaní nechávali pro sebe a  utráceli je. „Zejména mladší muž z Plzně, který měl být hlavou podvodů, dával rád na odiv, že je movitý," uvedla policejní mluvčí.

Neměl byt a pracoval v bažantnici

V pondělí u soudu tak ovšem Robert Klášterka vůbec nepůsobil.  Řekl, že byl zaměstnán v bažantnici, kde bral plat deset tisíc korun měsíčně, a bydlel v pronajatém bytě, který platil jeho syn. I když svou vinu popřel, připustil, že už pro podvod jednou trestán byl.

S Palackým prý pomáhali lidem, kteří se potřebovali zbavit pozemků. Mnohé podle něj byly jen těžko prodejné a trvalo  i více než rok, než se našel zájemce. S cenou tedy často museli jít  dolů.

Prohlásil také, že nesouhlasí s výší škody, protože ceny, které uvádí obžaloba, neodpovídají skutečnosti. „Hodnota některých akcií je nesmyslná a nadhodnocená," prohlásil Klášterka.

Peníze prý nevypláceli v případech, kdy prodávající neposlal daň z převodu nemovitosti nebo naopak kupující za akcie nebo pozemky nezaplatil.

Jednání v úterý pokračuje.

Závodník
- Třetím obžalovaným v případu je Klášterkův syn Jakub (21), o němž se před několika lety hovořilo jako o velkém talentu motoristického sportu. Mimo jiné startoval v závodech GP3 a byl přijat do prestižní pilotní akademie Auto Sport Academy ve francouzském Le Mans, která je považována za předstupeň do světa F1. Mladík se u soudu zodpovídá z legalizace výnosů podvodů, kterých se údajně dopouštěl jeho otec a Palacký.

- Domohou se poškození svých peněz? Řada z nich se o ně přihlásila. Asi dvacítku z nich zastupuje zmocněnec, který se však k náhradě škody nepřipojil. „Moji klienti nikdy vlastnické právo k akciím nepozbyli," řekl včera a požádal, aby jim akcie byly vráceny.

- Štěstí měli dva lidé, kteří prodávali pozemky za více než půl milionu korun. Katastrální úřad kvůli formálním chybám převod nakonec neuskutečnil, takže o nic nepřišli.