Obžalovaní jsou plzeňští podnikatelé Jiří Palacký (46), Robert Klášterka (44) a jeho syn Jakub (25), který v minulosti patřil mezi velké naděje českého automobilového sportu. Všichni vinu odmítají.

Spokojena byla jen jedna strana

Podle obžaloby Palacký a Klášterka starší poškozeným slibovali, že výhodně prodají jejich akcie a pozemky. Postupem času se však ukázalo, že sliby neplní, a lidé, kteří jim uvěřili, zjistili, že své pozemky a akcie už nevlastní a peněz dostali málo, nebo dokonce nedostali vůbec žádné.

„Obchody probíhaly ke spokojenosti pouze jedné strany,“ konstatovala v roce 2015, kdy muže zadržela zásahová jednotka, policejní mluvčí Ivana Ježková. Někteří poškození přišli o několik desítek tisíc korun, ale byli i lidé, kteří utrpěli škodu přesahující půl milionu korun. Kam se peníze poděly, není jasné.

Ve skutečnosti prý pomáhali lidem

Státní zástupce Petr Kouble v obžalobě uvedl, že oba muži jako představitelé akciové společnosti RP Euro Partners vyhledávali lidi, kteří chtěli prodat akcie zemědělských podniků nebo pozemky, a vylákali od nich plnou moc, ačkoli k takové činnosti neměli povolení České národní banky.

Komodity buď prodali a získané peníze si nechali, nebo je nastrčenému zájemci prodali za zlomek ceny a až později je prodali za plnou cenu. „Věděli, že výtěžek vyplatí jen zčásti nebo vůbec,“ uvádí obžaloba.

Ilustrační fotografie.
Elton hodinářská čelí dalším sporům s rivalem i s akcionářem

Obžalovaní však tvrdí, že pomáhali lidem, kteří se potřebovali zbavit svých mnohdy těžko prodejných pozemků. S cenou tedy často museli jít dolů. Připustili, že peníze někdy nevyplatili, ale prý jen v případě, že kupující za akcie nebo pozemky nezaplatil., nebo prodávající neposlal daň z převodu nemovitosti.

Žádali, aby hlavní líčení začalo znovu

Krajský soud případ otevřel už na začátku roku 2016. Bylo jasné, že kvůli množství poškozených potrvá hlavní líčení déle, pak navíc vše zkomplikovaly dlouhé zdravotní potíže obžalovaných, kteří pak využili svého práva a žádali, aby hlavní líčení začalo znovu.

Včera tak znovu vystoupil znalec, jehož úkolem bylo stanovit u akcií, které obžalovaní prodávali, takzvanou cenu obvyklou. Robert Klášterka totiž od začátku mimo jiné nesouhlasí s tím, že škoda činí 11,5 milionu korun. „Hodnota některých akcií je nesmyslná a nadhodnocená,“ prohlásil už dříve. Výhrady měl i včera, kdy například řekl, že znalec k hodnocení nepoužil všechny dokumenty, které mu navrhl.

Klášterka, který už byl pro podvod jednou trestán, navíc odmítá tvrzení obžaloby, že byl hlavním organizátorem trestné činnosti. Ve skutečnosti prý vše řídil Palacký.

Klášterka mladší je obžalován z legalizace výnosů podvodů s akciemi a pozemky. Hlavní líčení pokračuje.

Ropné laguny a zničená vegetace. Policie a hydrologové zkoumají, zda ropné látky neznečistily i spodní vody.
Padlo obvinění za ropné laguny