Pavel Koblížek z Vysokého Mýta, který dostal od Krajského soudu v Hradci Králové v pátek podmínku za to, že při konfliktu, při němž se cítil ohrožený na životě, jednoho bratra zabil a druhého postřelil, celý soudní proces tvrdí, že je ochoten přistoupit na finanční revanš.

O tom, kolik bude nucen zaplatit, rozhodne až další líčení. On však tvrdí, že bude posílat peníze bez ohledu 
na definitivní verdikt. O odškodnění se přihlásila rozvětvená rodina bratrů.

„Pan Svoboda starší má hodně dětí a hodně se jich do toho zapojilo." glosoval situaci po pátečním rozsudku Jiří Teryngel, obhájce bývalého policisty a městského strážníka.

Cílová částka pro všechny je vyčíslena na nějakých 2,5 milionu korun, což je podle všeho pro muže, který se nyní živí jako skladník, příliš. Místo městského policisty totiž musel po incidentu, jež se udál před Vánoci 2014, opustit. Na místo (k nočnímu klubu Stodola), kde se nakonec střílelo, totiž přijel autem, ač měl v krvi téměř 2 promile. Za tento čin byl rovněž odsouzen, a proto musel policii opustit.

„2,5 milionu, to je nesplatitelné," připustil Koblížkův advokát. „Má bídný plat 12 tisíc měsíčně. Z toho se bude snažit posílat – především malým dětem," doplnil.

Debaty o odškodnění jsou dalším výbušným tématem případu. Ten totiž – ač byl Koblížek odsouzen – bude pokračovat. Proti podmíněnému trestu se totiž ihned odvolal zmocněnec rodiny
i státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Právnička požaduje, aby byl expolicista souzen za vraždu. Soud však má jiný názor. Na podzim dokonce Koblížka úplně zprostil viny, po odvoláních změnil pohled a řekl, že šlo o zločin
z nedbalosti. Proto dostal čtyřiačtyřicetiletý muž podmínku. „Myslím, že jeho čin naplňuje znaky vraždy," nezměnila názor žalobkyně Faltusová.

Nyní je každopádně jisté, že se spor vrátí k Vrchnímu soudu v Praze.

Policejní průkaz jako slevový kupon. 
A další výroky napjaté kauzy Koblížek…

Emoce byly při soudních procesech týkajících se střelby ve Vysokém Mýtě, po níž jeden mladík zemřel a druhý byl těžce zraněný, všudypřítomné. Na chodbě hradeckého krajského soudu i v samotné síni. Projevilo se to i na výrocích pronesených zásadními postavami.

„Slyšel jsem jen: Ty fízle, my tě zabijeme. Vystřelil jsem varovný výstřel. Kolik by jich mělo být, aby se zastavili? Připadal jsem si jako štvaná zvěř. Jsem policista, ne žádný podčlověk."
- Obžalovaný Pavel Koblížek o honičce s bratry Svobodovými, tedy ochrankou nočního klubu.

„Takže jste použil policejní průkaz jako slevový kupon."
- Soudce Petr Mráka se divil, že si Koblížek chtěl zajistit vstup na diskotéku pochybným stylem.

„Obžalovaný byl v silném rozrušení a strachu. Obával se 
o život."
- Státní zástupce Milan Vacek přes tato slova podal odvolání proti zproštění viny.

„Šli jsme za ním, říkali jsme mu, ať nestřílí. Byl jsem střelený za čtyř až pěti metrů. Bratr padl na zem s druhým a třetím výstřelem."
- Postřelený Lukáš Svoboda tvrdil, že Koblížek střílel z dálky, ne z bezprostřední blízkosti, což by odpovídalo bitce.

„Z bundy Lukáše Svobody jsme zjistili, že při výstřelu hlaveň mohla být ve vzdálenosti 15 až 50 centimetrů. Z košile Radka Svobody předpokládáme, že ústí hlavně bylo k té košili těsně přiloženo."
- Soudní znalec Rudolf Vávra o střelbě.