„Zatímco v jiných měsících se tu projednají stovky případů, tak nyní to jsou jednotky až desítky,“ uvedl mluvčí soudu Jan Kulhánek a dodal, že jednou z prvních kauz, kterou by se po osiření síní mohl soud po útlumu zabývat, by měla být kauza střílejícího novináře Miroslava Dostálka, jehož případ loni v červenci otřásl Rychnovem nad Kněžnou.

Městská policie Hradec Králové
Městská policie v Hradci dostává desítky telefonátů o porušování nařízení vlády

Bývalý novinář tu v místní restauraci v centru města střelil do hlavy svou manželku (47), matka tří dětí krátce nato těžkým zraněním v nemocnici podlehla. „Pokud se nestane jinak a nebudou ještě státem upravena mimořádná opatření, tak by se soud s tímto mužem měl uskutečnit od 18. do 22. května,“ informoval Jan Kulhánek a osvětlil, jak v posledních týdnech vypadala práce zdejších soudců.

Soudy přistoupily k mimořádným pravidlům

„Musím konstatovat, že se nám dařilo plnit náš plán tak, aby nedošlo k ohrožení žádného jednání či propadnutí lhůt. Nyní se soudí hlavně věci, kde právě končila vazební lhůta či se jednalo o nezbytné úkony, například u případů péče o dítě. Výjimkou nebyly ani případy, kdy se dalo rozhodovat o případech bez nutnosti přítomnosti účastníků řízení. Například u některých odvolacích řízení,“ uvedl Jan Kulhánek.

Podle něj se účastníci řízení dostávali v posledních týdnech před soudce jen v minimu případů. V tomto ohledu pak soud přistoupil k mimořádným hygienickým pravidlům a oprášil staré zvyky. „V případech, kdy musí obžalovaný před soudce předstoupit, jsme přistoupili k tomu, že jsme na tato jednání vymezili největší síň umožňující větší rozestupy osob a jednání se uskutečňují po starém způsobu, kdy obžalovaný nesedí na lavici po levé ruce předsedy senátu, ale v první řadě určené pro veřejnost. Tedy čelem k senátu. Takto se soudilo ještě před dvaceti lety,“ osvětlil nové způsoby jednání Jan Kulhánek a dodal, že po každém „výslechu“ je soudní síň vydezinfikována. Podle Kulhánka se soud nyní připravuje i na to, že by tribunál mohl kauzy rozhodovat za plexiskly, které by jej oddělili od obžalovaných a dalších účastníků řízení.

Ilustrační foto.
Podvodníci vybrali peníze, ale zboží neposílali