Opilý řidič za úplatek po policistech žádal vymazání údajů z přístroje pro kontrolu alkoholu v dechu. Jinými slovy, že vše zametou pod koberec. Peníze jim nabízela i řidičova taktéž opilá, o deset let starší spolujezdkyně. Oběma nyní hrozí za podplácení až šest let vězení, nejméně však jeden rok. Řidiči rovněž zákaz řízení až na jeden rok a pokuta až 20 000 korun.

„Opilý řidič na sebe běžnou hlídku upozornil tím, že jel velmi pomalu, při spatření policistů nejprve zastavil a vzápětí neočekávaně odbočil do vedlejší ulice. Policisté se za ním vydali, ale řidič nejen nezastavil,  ale naopak jim začal ujíždět. Nakonec jej zastavili a v dechu mu opakovaně naměřili přes dvě promile alkoholu," uvedla  mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková. Dodala, že z řidiče byl alkohol cítit i na dálku.

Spolujezdkyně nadýchala poloviční množství alkoholu. K nabízení úplatku a přesvědčování policistů, aby věc vyřídili 'jinak', se intenzivně přidala i spolujezdkyně, u které policisté naměřili hladinu 1,19 alkoholu v dechu.

Skončil na záchytce

„Policisté jim opakovaně vysvětlovali, že úplatek rozhodně nepřijmou a že se z jejich strany jedná o protiprávní jednání," pokračuje Ježková.

Řidič musel auto odstavit a skončil na protialkoholní záchytné stanici. Druhý den ho hradečtí kriminalisté, kteří si vyšetřování převzali, obvinili ze spáchání dvou trestných činů: kromě ohrožení pod vlivem návykové látky i ze spáchání zločinu podplácení úřední osoby. Stejné obvinění z podplácení si vyslechla i spolujezdkyně.

Podobné pokusy uplácení nejsou časté, zároveň ne však zcela výjimečné. „Řidiči to zkouší hlavně v situacích, kdy  jim hrozí odejmutí řidičského průkazu. Naši policisté však k tomuto účelu používají kamery, na něž si zásah natáčejí, takže o pokusu uplácení není pochyb," dodala Ježková.

Nabízel 50 tisíc

Podobný případ se stal před dvěma týdny v Praze, tam si ale opilý řidič cenil svého řidičáku mnohem víc: Policistům nabízel 10 tisíc korun.  Osmatřicetiletý muž se odmítl podrobit testu na alkohol, i když přiznal, že před jízdou pil. Současně ale tvrdil, že si nemůže dovolit přijít o řidičský průkaz.  Když mu policista poté sdělil, že je podezřelý z ohrožení pod vlivem návykové látky a že mu řidičák zadrží, reagoval řidič  slovy: „Potřebuju celou věc vyřešit jinak, tady máte 10 000 korun, vezměte si je, já zaparkuji a půjdu na metro a nic jste neviděli." A předal svazek peněz jednomu z policistů. Policista ho na místě zadržel pro podezření z podplácení.

V Brně zase jiný šofér svou „nabídku" postupně zvyšoval až na 50 tisíc korun a nabádal policisty, aby jeho delikt „hodili na nějakého cyklistu".

Ne všichni muži zákona však takovým nabídkám odolají. Protikorupční policie před třemi lety kvůli úplatkářství stíhala dva královéhradecké celníky. Nejprve přijali 50 eur od řidiče polského kamionu, který nedodržel povinnou přestávku v jízdě. O několik měsíců později si jinému řidiči polského kamionu za podobný přestupek o peníze dokonce rovnou řekli.

Jak proti korupci

Vláda chystá novelu trestního zákoníku, která má motivovat k oznamování korupce. Policii totiž dnes mohou v některých případech chybět důkazy o korupčním jednání, nebo se o tom také vůbec nemusí dozvědět. Může jít právě o příklady řidičů, které zastaví dopravní policista a řekne si o úplatek. Peníze od řidiče dostane a ten si až později uvědomí, že udělal chybu.

Novela počítá například s tím, že policie dočasně odloží trestní stíhání člověka, který oznámil korupci, pokud slíbil nebo poskytl úplatek jen proto, že o něj byl požádán, ovšem zároveň to nahlásil bez zbytečného odkladu.

Případy uplácení
• Policejní hlídku se v r. 2012 v Praze snažil sedmi tisíci podplatit vietnamský řidič a jeho manželka jako spolujezdec, aby unikl obvinění z jízdy pod vlivem drog.
• V Praze opilý řidič vyšponoval nabídku až na 50 tisíc s tím, že by policisté mohli přestupek „hodit na nějakého cyklistu".
• Bednou kořalky se v roce 2012 nechala uplatit čtveřice policistů při řešení překročení dovolené rychlosti o 14 km/h.
• V r. 2002 byl pro zneužití pravomoci veřejného činitele souzen tehdejší královéhradecký policejní ředitel Aleš Pozdílek, který ve dvou případech nezákonně zastavil vyšetřování dopravních přestupků vlivných úředníků. Postaven mimo službu byl od svého obvinění v roce 2001, později od policie odešel. Soud jeho vinu uznal a v říjnu 2002 jej pravomocně potrestal pokutou 30 000 korun a šestiletým zákazem práce u policie.