(pokračování z minulého týdne): Rozhodující podněty pro další pátrání přinesla relace v obecním rozhlase, ve které policisté požádali obyvatele o informace o pohybu cizích osob v obci předešlého dne.

Několik občanů zaznamenalo návštěvy Romů, kteří nabízeli výkup starého nábytku. Jedna z vyšetřovacích verzí proto obrátila pozornost kriminalistů na některé osoby příslušného etnika v nedaleké Přelouči.

Necelých čtyřiadvacet hodin po vraždě byla trojice násilníků zadržena a usvědčena.

Pachatelé nebyli policii neznámi. Bratři Emil a mladistvý Michal D. byli absolventy několika tříd zvláštní školy.

Starší Emil byl již v minulosti v péči psychiatrů a získal od nich invalidní důchod. Při opakovaných konfliktech se zákony se nijak netajil neotřesitelným přesvědčením, že se mu nemůže nic stát, protože má „papíry na hlavu“.

Jejich bratranec Jaroslav M. byl již zkušeným delikventem. Dvakrát ve výkonu trestu, ženatý, nezaměstnaný. Před známými se dával slyšet, že nepotřebuje pracovat, protože o sebe a svoji rodinu se dokáže vždy nějakým způsobem postarat.

Rozhodnutí navštívit starce padlo v den vraždy v Přelouči v restauraci U nádraží, kde pachatelé hráli na automatech a konzumovali pivo. Byli přesvědčeni, že ve starém domě najdou starožitnosti a peníze.

Peníze skončily 
v automatech

Poté, co přijeli vlakem do bydliště oběti a vnikli na její pozemek, Emil a Jaroslav zabušili na dvoře stavení. Michal zůstal hlídat za zahradou.

Stařec se dopustil hrubé chyby – zareagoval zmateně. Zeptal se, kdo je za dveřmi, 
ale zároveň je odemkl. 
Jeden z pachatelů vrazil do veřejí tak prudce, že jimi muže porazil. Ten se při pádu poranil na hlavě. Šokovaného a jen chabě se bránícího nešťastníka uložili ve světnici na postel a svázali.

Další poranění tváře a lebky mu násilníci způsobili údery tvrdými předměty, když se snažili umlčet jeho prosby, aby mu neubližovali.

Pak stavení prohledali a odnesli staré vyřezávané pendlovky, housle, trubku, sklenice, povlaky na peřiny a další.

Zlomeného starce ponechali jeho osudu. Dříve, než byli následujícího dne zadrženi policií, stačili některé věci z lupu prodat a utržené peníze prohrát na automatech.
 (dokončení příště)

Lenka Burýšková