Havel pár hodin po ráně zemřel – a Škopán je nyní souzen u Krajského soudu v Hradci Králové.

„Viděl jsem, jak švihnul pěstí," řekl Jiří Havel, bratr zemřelého, jenž stál v době konfliktu mezi protivníky. „Brácha byl pak pět až deset minut v bezvědomí," dodal. „Dal jsem mu facku na bradu," kontroval Škopán.

Znalci z oboru zdravotnictví však mají jasno. Zemřelý měl otok na mozku, který podle odborníků „lze dobře vysvětlit silným úderem pěsti."

„Poškozený měl podkožní výron v levé jařmové krajině," popsal znalec. Mluvil také o odřenině nad levým obočím, tedy poblíž spánku. „Bezprostřední příčinou smrti byl otok mozku," doplnil. Ten měl podle vzniknout právě ranou do spánku.

Kdo byl proti tomuto názoru? Obžalovaný , samozřejmě. Ale také svědkyně Lucie Bubnová, dívka, která Škopána na osudnou návštěvu k Havlovým přivezla: „Trochu si povyskočil, ale podle mě praštil Filipa otevřenou rukou někam do oblasti krku a ucha. Filip potom upadl."

Její výpověď  byla pro obžalovaného příznivá – jenže 
v jednom faktu ne. Právě když promluvila o tom, že si před ránou mírně vyskočil. Státní zástupkyně Lenka Faltusová totiž vysvětlila: „Výskok zvyšuje intenzitu."

Výskok přesto není klíčovým momentem. Tím je spíše Škopánova bojovnická minulost. Věděl, jakou škodu je schopen ranou udělat.

„Měl znalosti a dovednosti. Byl to standardní způsob útoku. Poškozený ho navíc nečekal, a tak na něj nebyl připraven," řekla státní zástupkyně.

Škopán však opakovaně odmítl ránu pěstí. Naopak naznačil, že by za zraněním mohla být Filipova matka Hana. „Profackovala ho kvůli tomu, že byl opilý. Takovou ránu bych nechtěl dostat," řekl.

„Jen jsem ho plácala po tvářích, aby se probral," reagovala sporá žena. Její konstituce rozhodně nevypovídá o velké síle.

Oběť byla těžce opilá, zjistili lékaři
Vedle způsobu, jakým Jiří Škopán praštil později zemřelého Filipa Havla, je další zásadní otázkou procesu stav, v němž poškozený byl. Tedy, zda byl opilý – a to jestli výrazně, či jen lehce.
„Brácha byl v pohodě," řekl u soudu Jiří Havel, jenž svědčil proti Škopánovi. Naopak, právě muž, jenž je obžalován, byl podle Havla opilý a slovně se pouštěl do jeho bratra Filipa. „Ten mu říkal, ať nemachruje," tvrdil.
„Ne, Filip byl ožralej," oponoval mu Škopán.
Výpovědi dalších svědků jdou rovněž zásadně proti sobě. Část z nich mluví o tom, že Filip byl poměrně v pořádku, naproti tomu například Lucie Bubnová, která Škopána přivezla do domu, kde se nakonec stala tragédie, stojí na straně obviněného. „Podle mě byl Filip hodně opilý," pronesla.
Pro její verzi mluví také zjištění lékařů, kteří dělali pitvu. Při ní bylo zjištěno, že měl Filip v krvi 2,18 promile alkoholu. „V době incidentu mohl být ve stavu těžké opilosti," řekli znalci.
Alkohol navíc nebyla jediná látka, již našli v jeho těle. Podle jejich zjištění šlo také o cannabis. „Filip občas kouřil trávu," prohlásil také Škopán.
Proč je stav poškozeného tak důležitý? Jde především o to, zda si nemohl smrtelnou ránu způsobit sám, například při nekontrolovaném pádu. Jenže i sám Škopán řekl, že Filip sice spadl dvakrát, ale pokaždé do trávy.