David Hejný (28) si však verdikt o svém pětiletém trestu nevyslechl a k soudu se dokonce vůbec nedostavil. Trestní řízení proti němu je vedeno jako proti uprchlému a policie po něm vyhlásila celostátní pátrání.

Vedle Davida Hejného se k soudu nedostavila ani poškozená dívka, která si nepřevzala předvolání.

Státní zástupkyně Hejného viní z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, ze svádění k pohlavnímu styku a z obchodování s lidmi. Podle obžaloby loni a předloni, i když věděl, že dívka ještě není plnoletá, jí za pohlavní styky s ním a s jeho známým Petrem Jedličkou dával pervitin. Za zprostředkování sexu navíc prý dostal od Jedličky peníze.

Soud měl dispozici jen Hejného výpověď z přípravného řízení. Tehdy muž policistům řekl, že s dívkou se znal dva měsíce a měli spolu sexuální vztah. O tom, že je nezletilá, prý nevěděl, netušil ani, že je drogově závislá. Odmítl, že by ji Jedličkovi dohodil, jen je prý spolu seznámil. Přiznal ovšem, že jeho známý navštěvoval místa, kde bylo možné mít sex za peníze.

Policie získala záznam Hejného komunikace s poškozenou. Výňatky zazněly u soudu a vyplynulo z nich, že Hejný děvčeti sděloval, že jeho kamarád chce na večer dámskou společnost a že by se jí za to dobře odměnil. Nabádal dívku, aby tvrdila, že je jí devatenáct let, a aby si „dala sprchu“. Ze zaznamenané komunikace vyplynulo také, že jí za to něco sliboval a že mužů, kterým ji dohazoval, bylo zřejmě více.

Z toho, že dívce za sex dával pervitin, se zodpovídá i Petr Jedlička (43). U soudu však popřel, že by věděl, kolik je děvčeti let, i to, že by jí poskytoval drogy. „Zeptal jsem se Davida (Hejného), jestli nemá nějakou kamarádku. Sešel jsem se s ní asi dvakrát, podruhé mě vyhledala sama. Řekl jsem jí, že mně jde o sex, klidně i za peníze, a domluvili jsme se,“ vypověděl Jedlička. Děvčeti prý pak dal 500 až tisíc korun.

Dívka měla při hlavním líčení vystoupit jako svědkyně, ale nepřišla. Jako mladistvou ji odsoudil soud v Litoměřicích k podmíněnému trestu a ještě stále je ve zkušební době. Když dospívala, měla podle sociálních pracovnic komplikovaný vztah s matkou, kradla peníze a užívala drogy. Z diagnostických ústavů, kam byla umístěna, často utíkala. Soudně trestaní byli v minulosti i oba obžalovaní.

Krajský soud v Hradci Králové vinu obou mužů uznal. Hejný byl odsouzen za  nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, ze svádění k pohlavnímu styku a z obchodování s lidmi, Jedlička, kterému soud uvěřil, že o nezletilosti dívky nevěděl, byl potrestán jen za drogový delikt.

Rozsudek zatím není pravomocný. Jedlička jej sice přijal, ale státní zástupce i Hejného obhájce si ponechali lhůtu.

Budova Krajského soudu v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.
Za sex prý dívce platili pervitinem