Vrhnul se na nejisté podnikání – tím totiž pohostinství rozhodně je. 
A podle všeho ho Michal Šimeček nezvládl.

Muž, který postupně provozoval tři restaurace, nyní čeká, jak se vyvine proces, při němž je obžalován z podvodu i úvěrového podvodu. Škoda, již měl způsobit, je vyčíslena na 7,2 milionu korun a muži za jeho počínání hrozí až desetileté vězení. „Nejvíc mě mrzí, že jsem do toho zatáhl dceru s vnučkou," pronesl obžalovaný.

Líčení začalo v úterý u Krajského soudu a ihned bylo odročeno na konec května tohoto roku. „Je to za účelem výslechu svědků," vysvětlila Iva Matušková z tiskového oddělení soudu.

Šimeček si měl v letech 2009 a 2010 napůjčovat 6,9 milionu, ač už měl z minulosti závazky ve výši sedm milionů. Nové úvěry měly podle všeho sanovat jeho ztráty z podnikání.

„Měl jsem restauraci v Praze, ale byl jsem vytlačen z místa podnikání," popsal, proč se dostal do finančních trablů. Poté začal pracovat jako číšník, dcera totiž byla na mateřské dovolené a on měl navíc staré závazky.

Podnikatelské choutky ho však neopustily, proto si pronajal další hospodu – v Praze Hostivaři. A k ní si postupně přibral ještě jeden podnik. Jenže nedařilo se. „Měl jsem dvě, ale jedna – 
ta v Praze Hostivaři – byla průšvih. Byla na špatném místě," tvrdil.

A to už měl vysoké závazky. Jak šly jeho žádosti o půjčky chronologicky? V květnu 2009 si vyjednal úvěr 900 tisíc, poté od září do ledna 2010 celkem 6 milionů – a to v pěti splátkách.

V době, kdy měl dvě restaurace, a nedařilo se mu, se totiž rozhodl, že si přibere ještě jednu, která mu měla vytrhnout trn z paty. Na její provoz však již další úvěr nezískal.

Dál tak zůstal v začarovaném kruhu. „Když jsem si úvěry bral, myslel jsem si, že je budu schopen splácet," ujišťoval. „Jenže v jedné firmě, kde jsem dlužil 200 tisíc, mi vyčíslili penále 4,5 milionu," hájil se. Státní zástupce František Jedlička však reagoval: „Obžalovaný žádal o úvěry, i když si musel být vědom, že nemůže závazky uhradit."

Stejná slova navíc použil, když popisoval skutky Šimečkovy dcery Michaely, jež rovněž stojí jako spolupachatelka před soudem.

Nesplácení však není jediným Šimečkovým problémem. Tím dalším je, že podle státního zástupce neuvedl při jednáních o úvěrech pravdivé údaje.

Na mateřské si půjčila miliony
Byla na mateřské dovolené, měsíčně dostávala jen něco málo přes 7 tisíc korun. Přesto si Michaela Šimečková společně s otcem půjčila 2 miliony. A to už 
mu ručila za starší úvěry téměř 
v pětimilionové výši.
Ač je obžalována jako spolupachatelka, hrozí jí až osmiletý trest. Žena na policii odmítla vypovídat – přesně podle svého práva. „Se svým příjmem z mateřské si musela být vědoma, že nebude moci úvěry splácet," poznamenal státní zástupce František Jedlička.