Izraelec David Moshe Wieder, Karolina Bendová a Martin Hyka čelí obžalobě z neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku.

Hlavním organizátorem byl zřejmě 45letý izraelský podnikatel Wieder, který na konci listopadu 2014 zřídil v Komerční bance účet pro svého údajného známého z Nizozemí. Tvrdil, že známý se nemůže dostavit osobně a on mu chce pomoci. Že zakládá účet na falešné doklady, však bance nesdělil.

Karolina Bendová (35) pak vlastnoručně vyplnila bezmála 500 platebních příkazů, na nichž napodobila podpisový vzor příkazce operace. Firmy, které obžalovaní chtěli připravit o peníze, si prý vybírali náhodně na internetu, předlohy podpisů získávali na veřejně dostupných listinách. Všechny platební příkazy byly maximálně do výše deseti tisíc korun, aby nevzbudily pozornost.

Získat miliony se trojici nepodařilo

Vyplněné platební příkazy Bendová vložila do obálek, opatřila známkou a adresou bankovní pobočky a vhodila do poštovních boxů určených pro jejich distribuci.

„Obvinění se spoléhali na to, že odchozí částku v řádech tisíců korun banky proplatí bez zvýšené kontroly jako běžnou platbu nízké hodnoty a poškozené společnosti ji nebudou dohledávat," řekla po dopadení podezřelých policejní mluvčí Ivana Ježková.

Bankovní pracovníci však byli obezřetní, a tak byly vyplaceny pouze dva z příkazů. Všechny další skončily na policii jako falzifikáty.

Wieder a Bendová byli zatčeni v Praze, a protože kriminalisté měli informace, že muž vlastní zbraně, a hrozilo, že by je mohl proti policistům použít, přišla si pro ně královéhradecká policejní zásahová jednotka.

Ve středu u soudu vypovídal zaměstnanec Komerční banky, který Wiederovi zprostředkoval založení účtu. Řekl, že spolu nejdříve jednali pracovně, později se začali setkávat i kvůli soukromým konzultacím, o něž ho Wieder žádal. „Pak se na mě obrátil, zda by bylo možné pro jeho známého z Holandska otevřít účet," vypověděl svědek. Podle něj banka ve výjimečných případech umožňovala otevřít účet i bez přítomnosti majitele. „V roce 2014 jsem se dozvěděl, že ohledně tohoto účtu je vedeno vyšetřování kvůli nedovoleným platbám. Wieder už se mi pak neozval," řekl svědek.

Dalších 122 vyplněných platebních příkazů vhodil do sběrných boxů třetí obžalovaný Martin Hyka. Tomu se podařilo u 15 z nich dosáhnout proplacení. Získal tak téměř 60 tisíc korun, které si ihned vybral z bankomatů na různých místech Prahy. Kdyby mu banky proplatily všechny, způsobil by jim škodu ve výši téměř 600 tisíc korun.

Hlavní líčení pokračuje v březnu, kdy by měl padnout rozsudek. Obžalovaným hrozí až desetileté vězení.