V těchto dnech policisté vyšetřování případu dokončili. „Spisový materiál odeslali státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby pro zvlášť závažný zločin loupeže spáchaný všemi třemi obviněnými," informovala policejní mluvčí Ivana Ježková. Mužům hrozí až  dvanáctileté vězení, ženě by soud mohl udělit až deset let.

Úspěšná akce

První přepadení lupičům vyšlo. Po pečlivé přípravě zaútočili v polovině listopadu roku 2012. Devětadvacetiletý komplic zaparkoval auto před obchodním domem Kaufland, aby dělal osmadvacetiletému muži, který byl hlavním organizátorem přepadení, zeď.

„Předával mu informace o dění zejména v okolí služebního vchodu, o příjezdu vozidla bezpečnostní agentury a o pohybu pracovníka, který převoz peněz zajišťoval," sdělila mluvčí.

Druhý muž, který byl celý  v černém a přes obličej si dal šátek, počkal, až vyjde z obchodu pracovník s tržbou, a když chtěl muž kufřík s penězi naložit do auta, povalil ho na zem a zasáhl ho výbojem z elektrického paralyzéru. Pak se zmocnil kufru s tržbou v hodnotě téměř 1,4 milionu korun a utekl přes lesopark za obchodním domem až na ulici U Starých lázní. Tam nasedl do auta a ujel.

První  úspěch zřejmě lupiče příjemně navnadil, takže  když plánoval další akci, rozhodl se opět pro náchodský Kaufland. Zaútočil v lednu roku 2014 a za komplice si tentokrát vzal osmadvacetiletou ženu, která mu měla dávat informace o tom, co se děje v okolí bočního vchodu do obchodního domu.

Muž se doznal
Organizátor obou loupeží je v současné době odsouzen pro podvod k podmíněnému tříletému vězení. S policisty spolupracuje a k oběma loupežím se v plném rozsahu doznal. K činu se plně doznala i obviněná žena. Druhý muž spolupachatelství doznává jen částečně, usvědčují ho ale důkazy zajištěné při vyšetřování. „Zajímavý je jistě i fakt, že oba muži pracovali v minulosti v prostředí firem převážejících peníze a znali tedy dobře způsoby a metody jejich práce," dodala mluvčí.

Žena kufr nevydala

Jenže tentokrát mu plány nevyšly. Převoz peněz totiž zajišťovala osmatřicetiletá žena, která se rozhodla kufr s tržbou 400 tisíc korun  ubránit.

Nebylo to však vůbec jednoduché. Lupič ji nastříkal do obličeje slzný plyn a současně použil elektrický paralyzér, jehož výboj unikající plyn zapálil. Na ženě vzplál oděv a utrpěla popáleniny prvního a druhého stupně.

„Ačkoliv byla zraněná, stihla se před lupičem i s penězi ukrýt za bezpečnostními dveřmi obchodního domu," uvedla Ivana Ježková.

Muži byli po  zadržení dočasně stíháni vazebně, žena je od počátku stíhána na svobodě.

Peníze  získané z první loupeže muži použili pro svoji potřebu, ale kriminalisté nyní zjišťují jejich solventnost pro případné zajištění financí jako výnosu z trestné činnosti.