Soud navíc zrušil osvobozující verdikt nad jeho synem, který mu měl při pěstování drogy pomáhat. Případem se tak bude znovu zabývat Krajský soud v Hradci Králové.

Podle obžaloby Horák starší vypěstoval 378 rostlin indického konopí, čímž po částečné sklizni získal přes osm kilo kvalitní drogy. Ze všech rostlin šlo usušit přes 22 kilogramů marihuany.

Proti verdiktu se odvolali žalobci, kteří považovali peněžitý trest pro Horáka staršího za nepřiměřeně mírný a chtěli pokutu za pěstování drog zdvojnásobit. Upozornili při tom, že mu soud uložil tzv. moderační trest, který byl s ohledem na závažnost trestné činnosti podstatně nižší než sazba od osmi do dvanácti let vězení, jež mu hrozila.

Jedenapadesátiletý muž se hájil tím, že konopí nepěstoval jako drogu k prodeji, ale chtěl vyrábět léčivé masti a prodávat je na trzích. K činu se přiznal, v minulosti nebyl trestaný. „Jsem si vědom, co jsem způsobil. Když jsem to dělal, tak jsem netušil, že jde o tak závažný trestný čin. Upřímně toho lituji," řekl Horák starší. Dodal, že zdvojnásobení pokuty by pro něj bylo likvidační.

Soud návrh žalobců zamítl, výše trestu prý odpovídá zákonu. Pokud by nezaplatil, šel by na dva roky do vězení.