Dva násilníci

Vojtěch Turko při svém pobytu v Německu podle obžaloby bránil ženě, která s ním žila, aby odcestovala zpět do Česka. Hrozil, že jí uřízne hlavu, a aby ji přinutil k poslušnosti, trýznil jejího syna a vulgárně mu nadával.

Ženě se nakonec za pomoci přátel podařilo utéci. Kvůli Turkovu jednání však trpěla psychickými problémy a  rozvinula se u ní posttraumatická stresová porucha s poruchami spánku a stavy úzkosti.

Se ženou, která pravděpodobně byla jeho biologickou dcerou, měl Turko podle obžaloby asi pětkrát pohlavní styk.

Jinou ženu údajně přemluvil, aby si na své jméno sjednala úvěrovou smlouvu na koupi auta, a slíbil jí, že splátky bude hradit sám. Žena mu uvěřila, při sjednání smlouvy uvedla  nepravdivé informace o svém zaměstnání a výši příjmů a vozidlo ihned předala Turkovi.

Obžalovaný však úvěr nesplácel, čímž způsobil škodu  85 tisíc korun. Navíc se vyhýbal nástupu do vězení, kam ho poslal náchodský okresní soud.

U soudu se tak bude zodpovídat ze zločinu zavlečení, přečinu soulože mezi příbuznými, organizátorství úvěrového podvodu a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Před krajským soudem stane tento týden i další údajný násilník. Pavel Vajgl je obžalován, že v létě roku 2010 znásilnil nezletilou dívku, která se mu nedokázala ubránit.

Děvče kvůli tomu dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou, která se projevuje například poruchami chování či  experimentováním s drogami. Trpí také depresivními stavy, pod jejichž vlivem se na podzim roku 2012 pokusila spáchat sebevraždu. Musela se léčit na dětské psychiatrii a dodnes bere antidepresiva.

S drogami do ciziny

Pokračuje také hlavní líčení s trojicí mužů, kteří jsou obžalováni, že vyrobili více než jedenáct kilogramů pervitinu,  který pak dávali nebo prodávali dalším lidem v několika krajích. Prodávali ho i cizincům a vyváželi na Slovensko a do Rakouska. Jeden z nich je navíc obžalován také z nedovoleného ozbrojování  a padělání italského řidičského průkazu a průkazu totožnosti.

Tento týden bude krajský soud pokračovat v projednávání dvou případů podvodu. V jednom dvojice mužů údajně připravila firmy o 55,6 milionu korun a zvýhodňovala některé věřitele,  v druhém trojice mužů připravila zahraniční firmu o 25,2 milionu korun.