Jeden tvrdí, že dostal minimálně osm ran železnou tyčí, prý se bál o život. Druhý přiznává, že zaútočil. Ale… Prý si byl vědom, že nesmí zabít, ani zlomit nohu či ruku.

Souboj spoluvězňů z Valdic řeší Krajský soud v Hradci Králové. Roman Takáč by mohl za pokus o vraždu dostat až výjimečný trest. Napadený Dušan Kasper prý nechápe, proč čelil takové zlobě.

Útok se udál v květnu minulého roku v kuřácké místnosti vedle pracoviště, kde oba muži (stále jsou ve výkonu trestu – Takáč za vraždu, Kasper za přepadení) pracovali. Podle obžaloby Takáč mlátil Kaspera železnou tyčí do oblasti hlavy.

To on odmítá. „Poškozeného jsem nechtěl zabít v žádném případě, k tomu jsem měl tisíc příležitostí. Sám jsem si říkal: Hlavně ne přes hlavu, aby to nebyl pokus o vraždu. 
V tom jsem ve shodě se soudním znalcem, zranění na hlavě měl poškozený po ranách pěstí," vypovídal Takáč.

Tvrdil, že Kaspera napadl ve chvíli, když stál, mohl se tedy bránit. Navíc ho prý chtěl „pouze" zastrašit, protože mu měl ukrást nějaké peníze. „Prohledala mě eskorta a nic jsem u sebe neměl, je to nesmysl," divil se Kasper. „Vůbec nevím, proč mě napadl. Neříkám, že jsme byli kamarádi, ale vycházeli jsme spolu korektně," popsal vztah 
s útočníkem.

Právě motiv je nejasný, jde vlastně o tvrzení proti tvrzení. I proto soudce Miloslav Ježek včera v první den líčení nařídil soudní konfrontaci, při níž si oba muži v poutech vyříkávali, co se stalo.

„Nic jsem neukradl," opakoval Kasper. K čemu mi budou peníze ve vězení?" prohodil poté. „Ve vězení je to těžké, je tam velký stres a tlak. Myslím, že vybouchl a vybral si toho nejslabšího na pracovišti," mínil.

A jak vysvětloval napadení obžalovaný Takáč, padesátiletý muž, jenž se narodil v Mariánských Lázních?

Samozřejmě tím, že ho Kasper okradl, ale také poměry ve věznici. „Já vám to řeknu takhle, pane předsedo," spustil směrem k soudci Ježkovi. „Poškozený mě okradl, já měl vztek. Ve Valdicích jsou všichni recidivisti a hajzlové. Já taky. A pan Kasper taky, on ze sebe dělá chudáčka, ale on není žádnej beránek. Je to pachatel například třiceti sériově po sobě jdoucích přepadení," rozjel řeč. „Když se nebudete bránit, tak vás ve Vladicích nejdřív okradou, pak vám začnou brát jídlo a nakonec vám stáhnou ve sprše trenky," pokračoval obžalovaný.

Přísedící soudkyně se ho poté zeptala, zda útok splnil účel, o němž mluvil. Zda je nyní ve věznici v lepším postavení. „Kdybych to neudělal, tak bych se necítil bezpečně," odpověděl Takáč.

Soud bude pokračovat také v úterý. Pokud se dostaví všichni svědci, je možné, že bude vynesen rozsudek. Verdikt 
(v případě uznání viny) podrží Takáče další roky ve vězení. Případný trest by mu začal plynout po tom nynějším.