Ta bezmoc, smutek a vztek, když řidič přijde ke svému vozu a nemůže odjet. Pneumatiky jsou prázdné. V Náchodě se tímto vandalstvím někdo „baví" už od loňského roku. Letos se začaly objevovat další případy. Prázdné kolo řešil už i řidič autobusu. Policisté jsou ve střehu, ale pachatele zatím stále nemají.

„S vandalem či vandaly se potýkáme už delší dobu. V nepravidelných intervalech na různých místech města propichují pneumatiky automobilů. V loňském roce občané nahlásili poškození pneumatik u čtrnácti vozů, převážně osobních automobilů," potvrdila mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Pachatel střídal ulice i napadená vozidla, řádil v Doubicově ulici, na Denisově nábřeží, v ulicích Běloveská, Krámská i Raisova. Tam propichoval pneumatiky nejčastěji. Ačkoli náchodští policisté střídavě se strážníky městské policie ve zmíněných místech hlídkují častěji, při vandalovi zatím vždycky stálo štěstí.

Lidé by měli být všímavější

„Nám loni postupně propíchli všechny čtyři gumy," posteskl si Tomáš Unger a Kateřina Šulcová uvedla, že její mamince se to stalo v létě na Plhově. Pavel Pinkava na sociální síti vyzývá obyvatele Náchoda, aby byli všímaví. Pokud by na něco podezřelého včas upozornili policii, mohl by být vandal polapen.

Podle policejní mluvčí muži zákona už letos zaznamenali další případy. „Kromě osobních aut tentokrát propichovač zabodl ostrý břit i do pláště pneumatiky autobusu linkové dopravy. U popisu místa poškozených aut se opět objevila Raisova ulice, ale také Dvořákova nebo Hronova," sdělila Eva Prachařová.

Propichovačů je možná několik

Policisté se domnívají, že ne všechny případy jsou dílem jednoho člověka, a již získali několik poznatků k možným pachatelům, které intenzivně prověřují.

Součet všech škod a informací by byl jistě mnohem delší, kdyby všichni poškození událost nahlásili. Část postižených majitelů aut pneumatiky vymění a policii vůbec nekontaktuje. Například Michaela Lantová přiznala, že vloni v červnu měla propíchané tři pneumatiky, ale na policii se neobrátila. V diskuzi na sociálních sítích se k ní připojili další postižení motoristé, kteří se zachovali stejně.

Škody a informace se mají oznámit

Policisté proto žádají občany, aby poškození pneumatik u svých zaparkovaných automobilů přišli co nejdříve nahlásit na Obvodní oddělení v Náchodě, stejně tak jako jakýkoli poznatek či informaci o možném pachateli či pachatelích. „Čím více informací získáme, tím větší je šance, že řádění vandala konečně učiníme přítrž. Pomoc občanů je pro nás i v tomto případě velice důležitá," dodala mluvčí.