Jedenaosmdesátiletý důchodce si po návštvě u lékařky sedl na lavičku na náměstí a odpočíval. A v tu chvíli se 
k němu přitočila žena, která mu nabídla pomoc.

„Zeptala se ho, jestli něco nepotřebuje, že je ze sociálky. Důchodce se jí svěřil, že si musí dojít do lékárny pro léky. „Ochotná" spoluobčanka se ihned nabídla, že mu do výdejny pro léky dojde, ať na lavičce v klidu počká," řekla tisková mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková.

Muž jí předal přes dva tisíce korun na nákup a recept a čekal, až mu žena léky přinese. Když se po dvaceti minutách stále nevracela, vydal se do lékárny sám, ale tam už ženu nenašel.  Nedostal ani léky ani zpět peníze.

„Podle popisu byla žena asi 170 cm vysoká, plnoštíhlé postavy, s černými vlasy, středního věku vypadající přibližně na 40 let. Na sobě měla rifle a šedomodrou bundu," prohlásila mluvčí.

Nachytaní důchodci: Energie i výslužka
HRADEC: Sedmadvacetiletý muž podvedl v Hradci minimálně sedm seniorů. Vystupoval jako zaměstnanec energetické společnosti a poškozeným nabízel levnější dodávky elektrické energie. Poupravil jim většinou stávající smlouvu a poté vybral aktivační poplatek ve výši 500 nebo 1000 korun. Za podvod hrozí obviněnému dvouletý pobyt za mřížemi.

OPOČNO: Ve středu 14. ledna odpoledne oslovil na ulici neznámý muž devadesátiletou paní s tím, že má pro ni od snachy výslužku ze zabíjačky. Šel s ní do domu a požádal o tašky, do kterých by mohl výslužku přendat. Paní je nachystala, ale v té chvíli začal muž hovořit o tom, že potřebuje rozměnit pětitisícovou bankovku. Důvěřivá paní šla ochotně do pokoje, kde měla peníze uložené. Neznámý muž šel za ní a v nestřeženém okamžiku jí odcizil 40 tisíc korun a vkladní knížku.

HRADEC: Šestašedesátiletá žena byla podvedena v Hradci na Pláckách. 
U rodinného domku poškozené seniorky měl zazvonit neznámý muž a představit se jako pracovník Energetického kontrolního úřadu. Uvedl, 
že žena má prý nesrovnalosti ve smlouvách na odběr elektřiny a plynu a musí tak zaplatit pokutu. Pod záminkou této pokuty a pohrůžkou odpojení dodávky energií měl poté na poškozené ve čtyřech případech postupně vylákat částku ve výši 120 tisíc korun. Hrozí mu až pětiletý trest.