Třiačtyřicetiletý Novák byl odsouzen k osmi letům vězení, o propuštění požádal po uplynutí třetiny trestu. „Trest jsem si zavinil sám a na svých bedrech si jej ponesu do konce života," řekl dnes soudcům. Jeho žádost doporučil i ředitel věznice, kde si Novák trest odpykává, naopak státní zástupkyně navrhla, aby soud Novákovu žádost zamítl. „Účelu trestu nebylo dosavadním výkonem dosaženo," prohlásila žalobkyně.

Soudci její návrh přijali. Předseda senátu Karel Peřina upozornil, že žádosti o propuštění po vykonání třetiny trestu se vyhovuje pouze výjimečných případech. Novák se však podle něj dopustil velmi vážného činu, který měl fatální následky. Podle soudců navíc není jisté, zda by po propuštění vedl řádný život, protože trpí poruchou osobnosti a ve vězení se nemohl podrobit ochrannému psychiatrickému léčení, takže je možné, že by nadále nebral v úvahu své onemocnění epilepsií a stejně jako před uvězněním nerespektoval pokyny lékařů. „Není vyloučeno, že bude opět požívat alkohol a způsobí nehodu," upozornil předseda senátu.

Novák se k rozhodnutí soudu zatím nevyjádřil a ponechal si lhůtu k podání stížnosti.

Nehoda se stala na podzim roku 2011 v centru Hradce Králové. Novák podle obžaloby po vyzvednutí kamaráda z baru v klidné části města prudce zacouval přes křižovatku, kde na přechodu pro chodce srazil dva chlapce, kteří přes něj přecházeli se svými prarodiči. Pak obě děti ještě přejel a narazil do zdi. Oba chlapci na následky těžkých zranění zemřeli.

Novák trpěl epilepsií, přesto získal řidičský průkaz a navíc požíval alkohol. Při vyšetřování tvrdil, že v době nehody cítil, že se blíží epileptický záchvat, soudní znalci to však odmítli.

„Okolnosti, za jakých mu bylo povoleno získání řidičského průkazu, dodnes nejsou jasné," upozornil při dnešním jednání Karel Peřina.

U soudu dnes zaznělo, že v případě propuštění by Novák bydlel se svou přítelkyní a jejím dítětem a měl by zajištěno zaměstnání jako stavební dozor. Ve věznici pracuje v kuchyni a vzdělává se v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Soud mu vzhledem k jeho duševní poruše nařídil ochranné psychiatrické líčení v ambulantní formě a podle vedení věznice Novák ve výkonu trestu kontaktoval s tímto požadavkem několik s psychiatrů, žádný z nich mu však léčbu neumožnil.