Bezprostředně po vynesení rozsudku se odmítl vyjádřit. Hrozilo mu až osm let vězení. Rozsudek není pravomocný, všechny strany si ponechaly lhůtu pro odvolání. "Trest byl uložen mírně pod třetinou zákonné sazby," konstatovala mluvčí Okresního soudu v Trutnově Pavla Novotná.

Zmocněnec poškozených žádal trest až 15 let vězení, když navrhoval, aby soud Chaurovo jednání překvalifikoval na obecné ohrožení, protože pří jízdě ohrožoval i jiné účastníky silničního provozu. "Soud nevyhověl návrhu na změnu právní kvalifikace na trestný čin obecného ohrožení. Senát dospěl k závěru, že nebyly naplněny znaky skutkové podstaty tohoto trestného činu," vysvětlila Novotná.

Zdroj: Deník/Jan Braun

Svědci i znalci se shodli, že jednoznačnou příčinou nehody byla riskantní a rychlá jízda odsouzeného. Výrazně překročil rychlost na silnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem a následkem toho došlo k tragické srážce.

Řidiči sportovního mustangu byla uložena náhrada škody vůči poškozeným, která dosahuje souhrnné výše zhruba 1,3 milionu korun.

"Jsme rádi, že soud uložil jiný než podmíněný trest. Vzhledem k následkům, které byly způsobeny, mohl být i delší. Nicméně s verdiktem jsme spokojeni, stejně jako s maximálně možnou délkou trestu zákazu řízení," řekl po vynesení rozsudku advokát Martin Pelikán, právní zástupce poškozených. 

Čelní srážka se sportovním vozem Ford Mustang u Špindlerova Mlýna připravila o život nevinného 49letého řidiče.
Sportovní mustang popravil u Špindlu brigádního generála. Řidič prý nezávodil

Chaura se v pravotočivé zatáčce v protisměru čelně střetl se Škodou Rapid, kterou řídil Milan Jakubů. Jeho manželka byla těžce zraněna, záchranáři ji transportovali vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Hradci Králové a podstoupila několik operací. V mustangu jel společně s odsouzeným řidičem 12letý chlapec, který vyvázl bez výraznějších zranění.

"Milan Jakubů celý svůj profesní život zasvětil bezpečnosti naší země a našich občanů. Je tragickou ironií osudu, že jeho život skončil právě tímto způsobem," poznamenal ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Chaura se v den nehody účastnil akce Mustangem na střechu Krkonoš. Speciálně upravený mustang měl půjčený od pardubického dealera vozů Ford, společnosti Auto In. Podle obžaloby se Chaura při cestě z Benecka přes Vrchlabí do Špindlerova Mlýna snažil dojet jiný mustang před sebou.

Vojtěch Chaura se při prvním soudním jednání letos v září rodině zemřelého brigádního generála Milana Jakubů omluvil a řekl, že svého činu lituje. "Chci se omluvit pozůstalým, že jsem jim ublížil svým jednáním. Jsem si toho vědom a lituji toho, jsem připraven nést trest," řekl před soudem. Chaura se chtěl sejít s manželkou zemřelého a zúčastnit se pohřbu. Podle rodiny bylo ale něco takového mimořádně nevhodné. "Chtěl jsem se osobně omluvit a dát najevo, že se nikam neschovávám a jsem připraven nést následky," vysvětlil Chaura.

Podle znalců z oboru dopravy jel mustang v okamžiku srážky rychlostí 121 kilometrů v hodině. Rychlost rapidu odhadli na 75 kilometrů v hodině. Když se mustang dostal do protisměru, řidič rapidu nebyl podle znalce schopen na situaci zareagovat, protože vše se odehrálo v jedné vteřině. Chaura jel zřejmě stylem brzda - plyn, protože brzdový kotouč mustangu byl tak rozpálený, že do asfaltu silnice po nehodě vytavil díru. Před nehodou jel mustang rychlostí až 158 km/h.

Obžalovaný Vojtěch Chaura z Pardubic (vpravo) u Okresního soudu v Trutnově.
Řidič mustangu cítil vinu u soudu. Před nehodou se řítil rychlostí 158 kilometrů

Bratr zemřelého generála Luboš Jakubů u soudu řekl, že jeho smrt znamená pro rodinu obrovskou ztrátu, kterou nelze ničím nahradit. Považuje to za neomluvitelný čin. "Milan Jakubů pracoval pro stát a byl to v rodině morální vzor," uvedl.

Vojtěch Chaura z Pardubic byl v minulosti účastníkem amatérských závodů sportovních vozů. Po nehodě se rozhodl odevzdat řidičský průkaz. "Kvůli tragédii už nechci řídit," řekl u soudu. Ve středu ho Okresní soud v Trutnově poslal na tři roky za mříže. Dostal také maximální, desetiletý zákaz řízení.