Ženě z Broumovska hrozí až dvanáctileté vězení, expolitik
z Hradce Králové čelí návrhu obžaloby na poloviční postih.

Jak dopadnou? To bude jasné v úterý a ve čtvrtek, kdy soudci vynesou verdikt.

BOŽENA KERN: Čtyřiačtyřicetiletá paní je obžalovaná, že do Německa, kde žije, vozila dívky z romských rodin 
z Broumovska, odkud pochází, a nutila je tady k prostituci. Využívat měla jejich naivity a také nedobrých sociálních poměrů, v nichž žily.

Navíc je k prostituci měla nutit i fyzickými tresty, mlácením, dupáním na hrudník. Všechny peníze, které vydělaly, navíc končily výhradně
v její kapse. „Oblbovala mě, že jsem v Německu na prádninách a pak mi řekla: Budeš dělat to, co ostatní dívky," vypověděla jedna z dívek, která nakonec ze spárů Kern utekla s pomocí jednoho zákazníka, který obžalované začal vyhrožovat, že na ni pošle kriminální policii.

„Nikdy jsem nikoho do ničeho nenutila. Všechny přišly dobrovolně, aby si vydělaly," oponovala Kern.

JOSEF MALÍŘ: Někdejší náměstek primátora měl Hradci způsobit škodu 33 milionů korun. Ve čtvrtek bude vědět, zda bude potrestán, žalobce navrhuje šestiletý trest.

Malíř měl město poškodit
v roce 2010 při dojednávání zakázky na výstavbu parkovacího domu. Město za něj zaplatilo 75 milionů korun, ale podle revizního znaleckého posudku byla takzvaná obvyklá cena nemovitosti 41,6 milionu korun. Rozdíl je podle obžaloby vzniklá škoda.

„Musím naprosto odmítnout, že bych úmyslně konal tak, abych město poškodil," řekl Malíř v závěrečné řeči.

S tím, že expolitik nezískal osobní prospěch je srozuměn i státní zástupce, přesto trvá na vysokém trestu – šest roků ve vězení. Navíc navrhl Malíře poslat do věznice s ostrahou a také, aby mu soud vyslovil zákaz činnosti v orgánech samospráv na pět let.