Škodu ve výši 130 tisíc korun způsobil zloděj, který se letos v červenci vloupal do sklepních prostor domu v Hradci Králové. Odnesl si  tři páry lyží a hůlek, čtyři páry lyžařských bot a tři golfové vaky.  Jen o pár týdnů později ve stejném městě zmizely z dalšího sklepa dva bicykly, pánské a dámské cyklistické tretry a in-line brusle. Majitel škodu vyčíslil  na 96 tisíc korun.

Potravinové sklípky

„Zloději využívají snadnou dostupnost věcí uložených v kójích, které mají v původní dokumentaci název 'potravinové sklípky'. Tento název vystihuje přesně, za jakým účelem a s jakou bezpečnostní ochranou byly budovány," upozornil policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Podle něj je objasněnost této  trestné činnosti  nízká. Lidé by proto do sklepních kójí neměli ukládat příliš cenné věci. Sklepy by také měli důkladně zabezpečit a zabránit tomu, aby do nich bylo možné nahlédnout.

Dobrý zámek

„Využívejte masivní visací zámky, cylindrické zámkové vložky, uzamykatelné závory či uzamykací mechanismy, u kterých zloděj nemá možnost dostat se k třmenu zámku," uvedl mluvčí. Podotkl, že i kola ve sklepech by měla být zamčena k pevnému předmětu.

Podle policie je důležitá také ochrana vstupních dveří do domu. Obyvatelé by si rovněž měli všímat pohybu podezřelých cizích lidí   a věnovat pozornost podezřelým zvukům ze sklepa nebo stěhování věcí cizími lidmi.

„Čas od času podle počtu změn obyvatel ve vchodu zvažte výměnu zámkové vložky vchodu do domu a dveří ve společných prostorech," doporučil Jan Čížkovský.

Policisté ve východních Čechách zaznamenali i sériová  vloupání do sklepních prostor. Jedno z nich letos v létě vyšetřovali v České Třebové. Pachatel nebo pachatelé se tam zaměřovali na na krádeže horských jízdních kol značky Merida, Author, Leader Fox, Kellys a Hardy. Majitelům způsobili škodu ve výši 120 tisíc korun.