Šlo o jednu esemesku. Ta rozhodla, kdo je vlastně hlavním viníkem přepadení zaměstnankyně směnárny v Harrachově, které se událo v únoru minulého roku.

Už na podzim za něj byla odsouzena trojice Marian Gabor, Radek Krejčíř, Patrik Štajer. Nyní se případ vrátil od Vrchního soudu v Praze 
k hradeckému krajskému soudu - a ten rozhodl, že zásadní vliv na zločin měli první dva jmenovaní. Třetí byl „pouze" vykonavatelem jejich nápadu.

Proto Gabor s Krejčířem stráví ve vězení sedm a půl roku a Štajer o dva méně. Hradecký senát tedy zopakoval tresty, které vynesl už v polovině října.

„Vyhrožovali mi," objasnil Štajer, proč se nakonec odhodlal k útoku, při němž sebral ženě nesoucí ze směnárny tržbu více než milion korun. Sám z toho měl nakonec  70 tisíc.

První dva chtěli případ hodit na Štajera, ale znalci potvrdili, že drsné zprávy přišly na jeho telefon z Gaborova přístroje.

Gabor s Krejčířem se navíc prozradili při debatě s jedním známým, který nakonec vystupoval v kauze jako svědek. Policie je proto chytila už den po zločinu, přesně 14. února 2015. Krejčíř tehdy bez potíží půjčil známému 2 tisíce. „Zeptal jsem se: Kde jsi vzal tolik peněz? A on mi odpověděl: Udělali jsme Harrachov," vypověděl Jan Červeňák.

Gabor s Krejčířem přepadení směnárny plánovali, dokonce chtěli domluvit 
s ochrankou fingované. Nakonec sehnali Štajera, který se na útok posilnil drogami a do rukávu si vzal teleskopický obušek.

S ženou se pak chvíli pral 
o kabelku, v níž měla tržbu. „Když jsme se přetahovali, tak jsem si všimla, že má něco 
v ruce. Myslela jsem si, že je to pistole," vypověděla. „Kabelku jsem pustila, protože jsem měla strach."

Všichni tři odsouzení se nakonec ke zločinu přiznali.