Jednomu je čerstvě patnáct, druhému jedenadvacet. Přesto mají mnoho společného. Oba byli odsouzeni za zločiny, při nichž využili jako prostředek ke kontaktu s obětí světový fenomén Faceboook.

Jeho prostřednictvím nutili mladší dívky, aby jim posílaly své fotky se sexuálními tématy.

To je jeden způsob, jak využít sociální sítě. Druhým je pokus získat peníze. Také tyto problémy řešili v letošním roce policisté v Královéhradeckém kraji. Podvodníkům se podařilo na důvěřivcích vylákat stovky tisíc korun.

Je to zvláštní, policie totiž často upozorňuje na nebezpečí, která – vedle svých předností – sociální sítě skýtají. 
V případě sdělování nebo posílání citlivých údajů by se měli mít uživatelé  na pozoru.

„Pachatelé v těchto případech totiž komunikují jménem Vašich kamarádů nebo známých, jejichž profil ke komunikaci zneužijí," řekla tisková mluvčí policie Královéhradeckého kraje Ivana Ježková. „Buďte tedy velmi obezřetní a mějte na paměti, že i když se zdá, že komunikujete se známou osobou, ve skutečnosti může jít o podvodníka," upozornila.

Čerstvé statistiky zatím nejsou známé, ale je jasné, že počet trestných činů, v nichž hraje velmi podstatnou úlohu internet, potažmo sociální sítě, výrazně roste.

V roce 2011 se jich v celém Česku stalo 1500. Podle ministra vnitra Milana Chovance šlo navíc v drtivé většině o trestné činy související s porušováním autorského práva, tedy stahování nelegálních multimediálních souborů.

V roce 2014, z nějž jsou k dispozici oficiální statistiky, bylo těchto činů už 4300.

„Šlo o hospodářskou kriminalitu, kyberšikanu nebo šíření dětské pornografie," řekl ministr.

Zneužil desítky nezletilých dívek

Chovancova slova se potvrdila i při největší obdobné kauze minulých měsíců. Hradecký krajský soud poslal nedávno za mříže na osm a půl roku jedenadvacetiletého Lukáše Baka.

Důvod? Pomocí Facebooku zneužil několik desítek dívek, dvě dokonce při schůzkách znásilnil. Jeho styl byl pořád stejný. Při komunikaci dívky donutil, aby mu poslaly hanbaté fotky a jejich prostřednictvím je pak vydíral.

Důvěřivci odkryli své bankovní účty - a přišli až o statisíce

Hradec Králové - Nejen sexuální nátlak, obtěžování. Sociální sítě mohou být cestou i pro zločince, kteří se chtějí obohatit.

V poslední době řeší tyto případy také policie v Královéhradeckém kraji. Poškození lidé přišli v některých případech až o stovky tisíc korun.

Pachatelům hrozí za podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací až pětileté vězení.

Podle policie pachatelé prolomí či odhalí heslo do osobního profilu na sociálních sítích, následně se vydávají za majitele profilu a žádají jeho známé o finanční pomoc. „Legendy mají vždy sociální nebo charitativní charakter. Někdy se jedná o podporu těžce nemocného dítěte, někdy podporu psího útulku, v některých případech potřebuje žadatel nutně pomoc, protože ztratil peněženku a nemá peníze na vlak či autobus," uvedla policejní mluvčí.

Následně podle ní pachatel zašle odkaz, jehož prostřednictvím požádá známého o zaslání uživatelského jména, vstupního hesla a názvu banky.

Důvěřiví poškození pak pošlou požadované údaje i autorizační SMS kód, který je nutný k dokončení bankovní transakce.

V Hradci Králové vyšetřují policisté deset takových případů, v Rychnově nad Kněžnou osm, v Jičíně a Trutnově po pěti a v Náchodě dva případy.

Například v Jičíně se podle policie povedlo pachateli převést z účtu poškozeného muže během dvou transakcí 600 tisíc korun.

„V Hradci Králové pachatel uzavřel v internetovém bankovnictví poškozené ženy na její jméno úvěr ve výši 450 000 korun a současně navýšil denní limit pro výběr finančních prostředků na 200 000 korun, které stačil převést na jiný účet," uvedla mluvčí.

Rychnovští kriminalisté vyšetřují případ, ve kterém je dokonce 630 možných poškozených.