Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové. Oba muži vinu od začátku odmítali.

„Žádám o zproštění obžaloby," řekl ve své závěrečné řeči Uherek. Soudce však nepřesvědčili.

Podle spisu muži nutili dva spoluvězně (36 a 44 let), aby jim prali prádlo, nosili jídlo, ohřívali jim vodu nebo je obsluhovali v době, kdy hráli karty. Když se starší z mužů vzpouzel, bili ho, kopali a vyhrožovali mu. Kromě toho spoluvězně nutili, aby jim hladili pohlavní úd, a ti jejich příkazy ze strachu splnili.

Jednoho ze spoluvězňů vydíral a znásilnil jen Uherek, druhý se stal společným cílem obou.

Jeden z poškozených u soudu řekl, že jim ve vězení dělal „koninu", tedy poskoka, který musí někomu posluhovat. Šikana trvala od srpna do listopadu roku 2015, pak se jedna z obětí rozhodla, že vše oznámí, a případ se začal vyšetřovat.

Uherek i Pešta však tvrzení poškozených odmítli.

I prezident Miloš Zeman ocenil Milana Zadrobílka prestižním vyznamenáním. Následně vyšlo najevo, že hasič údajně lhal.
Hasič toužil po titulu hrdiny. Záchranu dítěte si vymyslel

Nepoučitelný
Zatímco Pešta se původně dostal do vězení za krádeže, Uherkova minulost je daleko drsnější. Když mu bylo 16 let, pobodal v Ostravě ze vzteku tři děti. Byl odsouzen k devíti letům vězení, ale nepoučil se. Ve věznici vydíral spoluvězně a vyfasoval za to 6,5 roku vězení. Nyní mu soud udělil další trest a navíc ho poslal do nejpřísnějšího druhu věznice.

Ze spoluvězňů dělali „koniny". Dostali trest

Obžalovaní tvrdili, že oba muži pro ně pracovali dobrovolně, dokonce se jim sami nabízeli, protože za to dostávali kávu a cigarety. K žádnému znásilnění podle nich nedošlo.

„Nejsem homosexuál a nenechal bych na sebe sáhnout," prohlásil Uherek. Modřiny na těle spoluvězně prý pocházely ze společných tréninků thajského boxu, kde ostatním držel matraci.

Ani Pešta se k obžalobě neznal a jakékoli homosexuální kontakty se spoluvězni odmítl s tím, že má přítelkyni a dceru.

Podle předsedy senátu Petra Mráky však poškození muži nelhali a skutečně Uherkovi a Peštovi dělali „koninu". Kdyby totiž pro obžalované pracovali dobrovolně a dostávali za to kávu a cigarety, neměli by důvod k nespokojenosti a nestěžovali by si. Uherek se navíc podobného činu už jednou dopustil.

Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Uherek se proti němu na místě odvolal, Pešta a státní zástupkyně Lucie Žabková si ponechali lhůtu.