Státní zástupce si ponechal lhůtu pro odvolání. Stejně se zachovala i část obžalovaných, někteří se na místě práva na odvolání vzdali.

"Skutky popisované v obžalobě nejsou tresným činem," okomentoval krátce rozhodnutí senátu soudu jeho předseda Petr Mráka.

Žalobce Jiří Viesner řekl, že o případném odvolání se rozhodne až po podrobném prostudování rozsudku: „V rámci řízení před soudem došlo k určité změně důkazní situace, na druhou stranu nejsem přesvědčen o tom, že by v tomto případě nedošlo ke spáchání žádné trestné činnosti.“

"Obvinit lze kohokoliv z čehokoliv. Ale máme tady nezávislé soudnictví a teprve odsouzený člověk je vinen. Proto by se měla brát v potaz presumpce neviny," říká starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.
Soud řeší krkonošskou kauzu. Vězení hrozí i starostovi Pece pod Sněžkou

Státní zástupce vinil osm lidí a jednu firmu z poškození životního prostředí, pokusu o dotační podvod nebo poškození zájmů Evropské unie. Mezi nejznámější obžalované patří starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek, nebo někdejší ředitel Krkonošského národního parku Jan Hřebačka.

Alan Tomášek dnes u soudu.Alan Tomášek dnes u soudu.Zdroj: Deník/Jiří Fremuth

Žaloba byla rozdělena do dvou částí. V první žaluje státní zástupce část obžalovaných z poškození a ohrožení životního prostředí. V roce 2016 měla těžká technika ve stovkách případů jezdit do ochranného pásma zdroje pitné vody horní Úpy kvůli skladování zeminy se zbytky stavebního materiálu na pozemcích KRNAP. To při vysvětlování osvobozujícího rozsudku zpochybnil i předseda senátu soudu Petr Mráka s tím, že ke znečištění vody fakticky ani dojít nemohlo: „Nedošlo k ohrožení životního prostředí. Pozemek byl dříve k podobným účelům využíván opakovaně. Je patrno, že je to pustina zarostlá býlím, žádná krkonošská louka.“

Osvobozující rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové v krkonošské kauze. Jeden z obžalovaných, starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.
Kriminalizace nebyla férová, šlo o lidskou dehonestaci, zaznělo po rozsudku

Obžalovaní nic takového u soudu nepopírali, ale nešlo podle nich o porušení zákona. Poukazovali navíc, že zemina se na zmíněném pozemku opakovaně skladovala i dřív.

V druhé části kauzy pak měl starosta Tomášek se svými podřízenými v součinnosti s pracovníky Správy KRNAP a jednatelem společnosti Mega Plus Petrem Hynkem zosnovat dotační podvod. Podle žalobce úmyslně uvedli nepravdivé údaje, aby mohl projekt Herní krajina Pecka získat neoprávněnou dotaci bezmála 33 milionů korun. Město nakonec kvůli obvinění ani o žádost nepodalo a údajné zločiny z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie hodnocené soud řešil ve stádiu pokusu.

„Necítím se vinen, pokud jsem se dopustil nějaké chyby, tak jen ve snaze zlepšit místo, kde žiji. Nevěděli jsme o nedodržení podmínek dotace. Na otázky státního zástupce odpovídat nebudu, kvůli jeho dlouhodobé snaze o mojí dehonestaci,“ řekl starosta Pece Alan Tomášek loni při své výpovědi.

Krkonošská kauza se týká projektu herní krajiny Pecka ve Velké Úpě. Turistická atrakce byla otevřena v červenci 2018.
Krkonošská kauza míří k soudu. Obžalovaný je i starosta Pece

Soudce Petr Mráka i v druhé části obžaloby trestné činy odmítl: „Obžalobou se nese, že vše bylo děláno ve prospěch společnosti Mega Plus. Podle názoru soudu v Krkonoších, ať postavíte cokoliv, tak z toho vždy bude mít někdo prospěch.“

Vyšetřování případu začalo na podzim 2018, původně bylo obviněno 9 lidí, ale jeden z nich během šetření zemřel. Soudní líčení začalo loni v září. Většina osob byla spojena s městským úřadem v Peci pod Sněžkou nebo Správou Krkonošského národního parku.