Je to zvláštní spor. Dokonce i právník Miloš Hošek, který od roku 1991 stojí na straně památkářů, a snaží se tedy, aby hraběnka nedostala zámek Opočno zpět, mnohé naznačí.

„V etické rovině můžeme mít pochyby," řekl advokát poté, co ve čtvrtek Krajský soud 
v Hradci Králové zamítl odvolání Kristiny Colloredo - Mansfeldové proti rozhodnutí rychnovského okresního soudu a ponechal renesanční skvost v rukou státu.

„Ale soud se musí pohybovat v zákonem daných mantinelech," doplnil.

„Je to politika, bylo by fér, kdyby nám zámek vrátili. Pro mě je náš," pronesla sama šlechtična po rozsudku, který padl krátce po poledni.

Opočno zabavili její rodině nacisté během protektorátu. Po roce 1948 jej pak samozřejmě uzmuli komunisté.

Památkáři nyní tvrdí, že Němci nesebrali rodu zámek 
z rasových důvodů, proto se na něj nevztahuje restituční nárok. Colloredové naopak dodali důkazy, které ukazují, že rodina rozhodně nebyla kolaborantská. Jejich slova potvrdil i znalec z historie.

Zásadním problémem je pak i podle soudu fakt, že se na zámek vlastně podle zákona nevztahuje restituční nárok. Josef Colloredo - Mansfeld, otec paní Kristiny, se totiž měl možnost o zámek přihlásit 
v mezidobí od druhé světové války do komunistického puče v únoru roku 1948.

Jenže v té době měl problémy (byl popotahován, že stál na německé straně, což se nepotvrdilo), a proto tak neučinil. „Bylo to velmi komplikované," připustil i Hošek.

Přesto všechno se soud přiklonil na stranu státu.

„Nelze restitučnímu nároku žalobkyně vyhovět. My si uvědomujeme, že se tady stala křivda, dokonce dvojnásobná. Na druhou stranu zákonodárce projevil vůli, že bude některé křivdy restituovat, ale pouze křivdy, které vznikly po únoru 1948 a z nich také pouze některé," řekla předsedkyně senátu Dana Mazáková.

Kauza táhnoucí se od roku 1991, jež prošla mnoha veletoči, přesto nekončí. Je jisté, že se hraběnka odvolá k Nejvyššímu soudu.

Bylo by fér, aby nám zámek vrátili, je náš, řekla hraběnka

Zámek Opočno.Hradec Králové - Seděla vedle svého právníka a jeho kolegyně. Kousek od ní, na lavici mezi novináře, se uvelebil její syn Leonard.

Hraběnka Kristina Colloredo - Mansfeldová si nemohla nechat ujít vynesení dalšího rozsudku v kauze, 
v níž jde o navrácení zámku Opočno.

Elegantní dáma, dědička šlechtického rodu, o něj usiluje už od roku 1991.

„Teď už to máme pětadvacet let," usmála se hraběnka, která není mimochodem příliš nadšená, když ji lidé oslovují jejím titulem, krátce po verdiktu soudu.

Ten byl pro ni i pro její rodinu negativní. Přesto nevypadala rozmrzele, spíše tak trochu smířeně. Jenže to bylo jen zdání…

„Teď čekáme a uvidíme, co vlastně bude. Ještě musíme trochu pokračovat," vykládala velmi slušnou češtinou. „Vidím to tak, že jde o politické věci. Bylo by fér, aby nám zámek vrátili."

Proto se rozhodně nevzdá, proto bude kauza pokračovat, jak si je vědom i právní zástupce památkářů Miloš Hošek, který se kolem případu pohybuje od jeho samotného počátku.

„Pro mě je to jasně naše," prohlásila Colloredo - Mansfeldová. „Nyní se otevře čtvrté kolo a my určitě budeme bojovat až do konce. Musíte nám držet palce," usmála se.

Kauza se přesune k Nejvyššímu soudu v Brně.