Krajský soud již v pondělí jeho komplicům uložil nepodmíněné tresty. Alexandr Bertok odešel od soudu s pětiletým pobytem ve vězení s dozorem, Robertu Lexovi senát vyměřil čtyři roky ve stejném typu vězení.

Podle obžaloby Cicko společně s Bertokem a Lexou v Horním Třešňovci u Lanškrouna pod příslibem vymožení finanční pohledávky od jedné firmy a pod různými záminkami o nutnosti zaplatit právníka, podplácení policie, soudce i pracovníků bank, vylákali sami nebo prostřednictvím jiných osob od podnikatele Milana Michálka vysokou finanční částku. Tu si pak rozdělili a použili pro vlastní potřebu. Celkem tak trojice v době od září 2007 do ledna 2009 připravila poškozeného o zhruba 5,75 milionu korun.

Podnikatel u soudu vypověděl, že ho obžalovaní vydírali. Bertok mu měl dokonce telefonovat, že když nezaplatí, že by se mohlo něco špatného stát jeho rodině. Případ oznámil na polici až tehdy, když byl jeho syn v bezpečí.

Hlavní líčení s Cickem začalo tento týden v úterý, tedy den poté, co již krajský soud za podvod potrestal Bertoka a Cicku. Proč byl Cilo souzen samostatně, vysvětlila pro Deník státní zástupkyně Marie Vitoušková. „V rámci přípravného řízení a objasňování trestné činnosti Bertoka a Lexy bylo zjištěno, že se na ní třetinovým dílem podílel i Cicko. Ten byl obviněn později, až po prvních dvou obžalovaných, proto soudní řízení probíhá odděleně,“ řekla.

Lexa se v prvním samostatném hlavním líčení k trestnému činu doznal a svého jednání litoval. Bertok zpočátku tvrdil, že Lexovi dělal jen řidiče, později se však k podvodům přiznal pouze částečně.

Samostatně projednávaný Cicko obžalobu zcela odmítl. Připustil jen, že v sedmi případech vybíral finanční částky na poště prostřednictvím jiné osoby. Lexa a Bertok však u soudu tvrdili, že hlavním iniciátorem podvodu byl právě Cicko. „Představoval se jako Péťa, a byl to on, kdo rozhodoval o odměnách pro osoby, které vyberou na poště příslušnou částku zaslanou poškozeným,“ uvedla včera v závěrečné řeči státní zástupkyně Marie Vitoušková.

Ke stejnému závěru dospěl i senát. „Společenská nebezpečnost jednání obžalovaného je zvyšována tím, že již byl dvakrát soudně trestán pro podvod a že se projednávané trestné činnosti dopustil ve zkušební době podmíněného odsouzení. Jedná se o speciálního recidivistu,“ uvedl při zdůvodňování rozsudku předseda senátu Petr Mráka.

Obžalovanému Vladimíru Cickovi soud rovněž uložil povinnost uhradit poškozenému škodu ve výši 5,75 milionu korun. Rozsudek není pravomocný. Cicko se na místě odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, zmocněnec poškozeného verdikt přijal.