Dívka totiž vzala svou usvědčující výpověď zpět a podle odvolacího senátu se tak nepodařilo naprosto jednoznačně prokázat, že ji Horvát skutečně znásilňoval.

Podle obžaloby Horvát v letech 2004 až 2009 opakovaně znásilňoval nezletilou dívku. „Vždy proti její vůli za použití jednak své fyzické převahy, kterou překonával její obranu, a jednak za využití pohrůžek zbitím přinutil poškozenou k tomu, aby mu po vysvlečení do naha umožnila osahávání na jejích prsou a přirození,“ uvedl při hradeckém hlavním líčení státní zástupce Milan Šimek. V řadě případů měl Horvát donutit dívku i k orálnímu sexu. Kromě toho měl Horvát v letech 2004 až 2008 přimět nezletilou ke sledování pornografických filmů zaznamenaných na DVD nosičích.

Nezletilá dívka v červenci loňského roku dvakrát ve svých výpovědích na policii podrobně popsala sexuální praktiky, ke kterým byla donucena již od svých asi šesti let. Letos v lednu u krajského soudu však svou výpověď změnila s tím, že si vše vymyslela. Horváta se prý chtěla zbavit, protože jí pořád něco zakazoval a protože ji bil. Soudní znalec z oboru psychologie tehdy uvedl, že změna výpovědi je nevěrohodná a že jde o účelový krok - dívka by si prý původní rozsáhlou a složitou výpověď nebyla schopna vymyslet. Navíc prý na ni později vyvíjela psychický nátlak její matka, která jí nevěřila.

Čtyřiatřicetiletý František Horvát svou vinu od počátku odmítal a proti uloženému osmiletému trestu se odvolal. Pražský odvolací senát předsedy Karla Vrzáně v úterý proto znovu vyslechl znalce a nakonec Horváta osvobodil. „Vinu obžalovaného se nepodařilo prokázat naprosto jednoznačně, a soudu proto nezbylo nic jiného než ho viny zprostit,“ uvedl v odůvodnění rozhodnutí Vrzáň.

KAREL HRAZDĚRA, ČTK