Čtyřicetiletého Pavla Jona soud poslal za mříže na pět let a čtyřiadvacetiletého Jána Šereše na sedm let. Nad třetím z obžalovaných, devětadvacetiletým Miroslavem Bobkem, senát vynesl hned dva samostatné tresty – za společně provedou loupež a krádež mu vyměřil šest let, další dva roky pak za zpronevěru a nedovolené ozbrojování. Rozsudek krajského soudu není pravomocný, všichni obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Podle obžaloby se muži nejzávažnějšího deliktu dopustili 18. listopadu 2008 v Chlumci nad Cidlinou. Ján Šereš tam přepadl ženu, která ze spořitelny odnášela v tašce dva miliony korun a 50 tisíc eur do firmy, kde byla zaměstnaná. Útočník oběť ochromil elektrickým paralyzérem a ukradl jí tašku s penězi. Pak Šereš naskočil do odcizeného vozidla, kde na něho čekal Jon a oba poté odjeli na místo, kde byl Bobek. Tučný lup si mezi sebou rozdělili.

O deset dnů dříve trojice výtečníků vykradla prodejnu stavebnin ve Vrdech na Kutnohorsku. Odcizili zde nejen různá pracovní zařízení a stavební materiál, ale i osobní vozidlo. Majiteli zloději způsobili škodu za 535 tisíc korun.

Miroslav Bobek, který vymyslel a řídil oba delikty, se sám dopustil zpronevěry tím, že fingoval krádež vozidla, které měl na leasing. Obžalován byl i z toho, že na své nemovitosti v Chlumci nad Cidlinou odebíral načerno elektrickou energii. „Společnosti ČEZ tak způsobil škodu ve výši 74 816 korun,“ uvedl státní zástupce Jan Vodička. Bobek se podle verdiktu krajského soudu dopustil i nedovoleného ozbrojování. Bez povolení vlastnil šestiranný revolver značky Astra a větší množství ostrých nábojů.

V úterý před rozhodnutím krajského soudu Jon a Šereš svého činu litovali a slíbili, že se pokusí způsobenou škodu nahradit. „Moc jsem o mém životě přemýšlel. Už mě nikdo u soudu neuvidí,“ tvrdil Šereš, který byl v minulosti již pětkrát soudně trestán za majetkové delikty. Bez úhony není ani Bobek.

Všichni tři obžalovaní se již v přípravném řízení k žalovanému jednání plně doznali a napomáhali kriminalistům při objasnění loupeže a krádeže. To vzal jako polehčující okolnost i soud při rozhodování o trestu. Přihlédl i k tomu, že při loupeži nebylo použito hrubého násilí.

„Pro obžalované je účinnější, aby výkon absolvovali ve věznici s dozorem, kde jim bude umožněno nějakým způsobem pracovat a podílet se na splácení způsobené škody,“ uvedla předsedkyně senátu Anna Bímová.