Senát ho uznal vinným z trestných činů vraždy a vydírání. Jeho obětí se stali dva jeho blízcí příbuzní. Soud mu dále nařídil trest zákazu řízení motorových vozidel na dobu dvou let a ochrannou protialkoholní a protitoxikomanickou léčbu ambulantní formou. Rozsudek je pravomocný.
Bláha v noci z 5. na 6. listopadu loňského roku v bytě poškozeného svázal svého příbuzného provazem. Pak mu přelepil ústa lepicí páskou, kterou několikrát omotal kolem jeho hlavy.

„Tímto jednáním se snažil změnit postoj poškozeného ve věci vlastnictví k bytu ve svůj prospěch. Takto držel poškozeného svázaného asi tři čtvrtě hodiny. Poté ho uvolnil ze svázání, přičemž mu vyhrožoval fyzickou likvidací. Na potvrzení a zdůraznění svých výhružek přinesl z kuchyně dva nože a kladivo,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Milan Vacek s tím, že obžalovaný svého příbuzného nakonec fyzicky napadl minimálně patnácti údery pěstí do obličeje a hrudníku. Bláhovo řádění ukončil až příjezd policie.

„U obžalovaného bylo v krvi zjištěno 1,57 promile alkoholu,“ poznamenal státní zástupce.
Dne 17. listopadu se Bláha dopustil dokonce vraždy. I v tomto případě se obětí stal jiný jeho blízký příbuzný.
Obžalovaný ve svém bytě po předchozí hádce a vzájemném fyzickém konfliktu poškozeného opakovaně bodl kuchyňským nožem.
Způsobil mu nejméně pět bodnořezných poranění krku, které vedly k jeho smrti vykrvácením.
Obžalovaný Bláha se k trestným činům doznal a svého činu litoval. Jako motiv svého násilného jednání uvedl, že chtěl získat zpět byt, který od prvního poškozeného v minulosti získal darem.

K trestným činům ho podle jeho slov přiměla nejen stresová situace v rodině, ale i vypití většího množství alkoholu v kombinaci s medikamenty, kterými si dlouhodobě léčil psychické problémy.
„V tíživé životní situaci se v republice ocitá velké množství lidí. Avšak ne každý ji řeší takovým způsobem jako obžalovaný,“ uvedl při zdůvodňování rozsudku předseda senátu Luboš Sovák.
Obžalovaný již v roce 2007 fyzicky napadl svého bratrance a vloni byl Okresním soudem v Havlíčkově Brodě odsouzen za zavinění dopravní nehody pod vlivem alkoholu.
Tento rozsudek krajský soud včera zrušil a uložil Martinu Bláhovi souhrnný trest. „Pokud se někomu zdá přísný, tak nám se přísný nezdá, protože je za tři trestné činy,“ dodal soudce Luboš Sovák.