Oba muži čelili obžalobě ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a držení dovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Marihuanu v Teplicích nad Metují nabízeli i mladším patnácti let.

Podle státního zástupce Pavla Hochmanna Čanecký od června 2008 asi rok prodával nejméně dvaatřicetkrát marihuanu mladíkovi, kterému nebylo ani 15 let. Inkasoval od něho nejméně devět tisíc korun. Další marihuanu v podobě jointu mu nabídl zdarma při společném kouření drogy. Během června a července letošního roku Čanecký prodal nejméně dvakrát marihuanu jinému nezletilému chlapci, o němž věděl, že navštěvuje teprve základní školu.

Druhý z obžalovaných Michal Keyzlar nadrcené sušené listy konopí a její palice nejméně ve 25 případech prodal jednomu z nezletilých za celkovou částku 7750 korun. „Dále mu konopí v blíže nezjištěném počtu případů a množství poskytl zdarma,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Hochmann.
Keyzlar, který je nezaměstnaný, u soudu tvrdil, že nezletilý ho sám vyhledal a požádal ho o drogu. Za marihuanu mladík platil penězi, které dostal jako kapesné od své babičky. „Nevěděl jsem, že ještě chodí na základní školu,“ řekl. Dále se obžalovaný hájil tím, že drogu si sám vyrobil z „ptačího zobu“, který je běžně dostupný v obchodech. „Není to klasická droga, myslel jsem, že to není trestné,“ tvrdil.

Spoluožalovaný Čanecký, jehož výpověď z přípravného řízení byla při hlavním líčení přečtena, se doznal, že podával drogu prvnímu z nezletilých mladíků. U druhého chlapce obvinění odmítl.

Oběma obžalovaným hrozilo u soud osm až dvanáct let vězení. Od 1. ledna 2010 však novela trestního zákoníku počítá u žalovaného skutku s mírnějším trestem, od dvou do deseti let. Proto také senát krajského soudu uložil obžalovaným tresty na spodní hranici zákonné sazby, čímž vyhověl i návrhu státního zástupce.

Podle předsedy senátu Jiřího Vacka soud také přihlédl k tomu, že Čaneckého i Keyzlara požádali mladíci o drogu sami. „Jednalo se nikoliv o tvrdou drogu, jako je třeba pervitin, ale o měkkou drogu, což novela trestního zákoníku bude také rozlišovat,“ řekl soudce.
Keyzlar byl sice v minulosti již několikrát soudně trestán, avšak ne za drogové delikty.

Státní zástupce s vynesenými tresty u obou mužů souhlasil, Čaneckého obhájce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Práva na odvolání se na místě vzdal Keyzlar , který senátu za shovívavý trest i poděkoval. Soud mu kromě podmínečného trestu uložil také dohled Probační a mediační službou.
„Počítal jsem s osmi lety natvrdo. Dohled dodržím, nechci do vězení, byl jsem tam dvakrát. Jsem hodně spokojen,“ řekl pro Deník.