Podle tehdejší informace mluvčí Hasičského záchranného sboru Venduly Horákové přivolaní hasiči při prohlídce sutin nalezli ve sklepních prostorách jednoho těžce zraněného a popáleného člověka. Ten byl spolu s další zraněnou osobou odvezen do nemocnice.

Do vyšetřování případu se zapojila i policie. Vyšlo najevo, že výbuch plynu byl iniciován úmyslně, a kriminalisté za pachatele označili muže německé státní příslušnosti, který v ČR dlouhodobě žije. V pondělí měl stanout před Krajským soudem v Hradci Králové. Připravená obžaloba ho viní z obecného ohrožení, za což mu hrozí až patnáctileté vězení.

Jednapadesátiletý Mario Thomas Michael Neubauer se však v pondělí k hlavnímu líčení nedostavil. Předseda senátu Miloslav Ježek uvedl, že se muži nepodařilo předvolání k soudu doručit. „O svém klientovi nemám žádné zprávy,“ tvrdil i obhájce obviněného. Krajský soud proto odročil hlavní líčení na neurčito.

Podle státního zástupce Vladimíra Prokopa Neubauer v úmyslu přivodit výbuch plynu ve sklepě rodinného domu rozpojil a vyhnul plynové potrubí, poté otevřel ventil. Následně nezjištěným způsobem inicioval výbuch plynu. V jeho důsledku došlo k totální destrukci rodinného domu v hodnotě přes 3,8 milionu korun, ke škodám na okolních nemovitostech, bytovém zařízení a osobních automobilech. Celkově tak způsobil na cizím majetku škodu přesahující částku 5,1 milionu korun.

„Domníváme se, že motivem jeho jednání byly nějaké citové šumy, neboť se rozešel se svou družkou. Dům byl sice psán na družku, ale on sám výstavbu objektu i veškerý provozní náklady financoval ze svých peněz,“ upřesnil Prokop.

Majitelka naštěstí v době exploze v domě nepobývala. Obviněný muž byl velmi těžce zraněn a hasiči ho vyprostili ze sutin ve sklepě. „Na dvou třetinách těla byl, myslím, popálen. Léčil se a přežil,“ řekl státní zástupce. Mnohočetná poranění a pohmožděniny utrpěl i jiný muž, který byl v kritickém okamžiku opodál na zahradě svého domu,“ dodal státní zástupce.