Z lásky a touhy zemřít s ní v jedné posteli zasadil Pavel Salaba z Chrudimska své družce 22 bodných ran. Žena neměla šanci útok přežít. Včera poslal Krajský soud v Hradci Králové Salabu na 18 let za mříže. Přitom mu hrozil i výjimečný trest, který mohl trávit v nejstřeženějším typu žaláře. Nestalo se ta

Předseda senátu Miroslav Mjartan odůvodnil rozhodnutí soudu tím, že obžalovaný se doznal a podle soudních znalců má dobré vyhlídky na resocializaci.

„Pro výkon trestu bude obžalovaný umístěn do věznice s ostrahou, přesto, že by v případě zvlášť brutální a surové vraždy mohl být umístěn do věznice se zvýšenou ostrahou. Soud se však domnívá, že pro obžalovaného by to nebylo přínosné,“ upřesnil Mjartan.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová je s rozsudkem spokojena. Přesto si ponechala lhůtu na odvolání. Soud se ztotožnil s její závěrečnou řečí a vyhověl všem návrhům.

„Výše trestu odpovídá způsobu, jakým byl trestný čin spáchán, a to zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Znalci konstatovali, že žádná z bodných a bodnořezných ran nezpůsobila ztrátu vědomí a žena prožívala mučivé útrapy po dobu až několika desítek minut,“ uvedla Faltusová.

Obhájce Pavla Salaby se k výši trestu nechtěl příliš vyjadřovat. Sám osobně si nemyslí, že je trest příliš vysoký. S typem věznice však souhlasí. Soud při svém verdiktu také zdůraznil, že přestože Salaba uvedl, že činu lituje, nebyla jeho lítost příliš upřímná. „Já osobně jsem přesvědčen, že obžalovaný činu skutečně lituje,“ uvedl obhájce Miloslav Matouš. I obžalovaný si ponechal lhůtu na odvolání.

Verdikt soudu navíc Pavlu Salabovi uložil zaplatit náhradu škody pozůstalým a pojišťovně ve výši přesahující milion korun. Sám obžalovaný již během líčení jejich nároky uznal.

Soud se velmi podivoval i nad samotnou skutečností, že Salaba dokázal takto brutálně napadnout osobu, kterou miloval. Obžalovaný vše vysvětloval tím, že ženu velmi miloval a chtěl, aby zemřeli spolu.

Osudného květnového večera Salaba při milování selhal, což psychicky neunesl. „Chtěl jsem spáchat sebevraždu. Ji jsem bodl z lásky, že spolu umřeme,“ řekl soudu s tím, že si pamatuje, že ženě zasadil dvě rány, sám sobě si podřezal zápěstí a bodl se do břicha. Žena na následky zranění vykrvácela.

Vše o případu čtěte zde.