Ani při čtení obžaloby, která ho viní ze spáchání trestného činu pohlavního zneužívání nezletilé dívky, nebyl v jeho obličeji znát žádný výraz.

Během okamžiku bylo jasné proč. Hned na první otázku předsedy soudu Petra Mráky, jak se jmenuje a kdy se narodil, odpověděl mladík, nevím. „Já už to nikdy víc neudělám,“ dodal vzápětí, aniž by se ho soudce zeptal. Víc slov z jeho úst nezaznělo. Po poradě s právníkem se rozhodl nevypovídat, stejně jako při výslechu na policii i v přípravném řízení.

Podle znalce však všechny tyto jeho reakce jsou jen primitivními obrannými únikovými mechanismy. „Při vyšetření nebylo možné provést jakékoliv testy. I na nejjednodušší otázky odpovídal slovy, že je na hlavu, že tomu nerozumí, případně, že neumí psát,“ uvedl soudní znalec z oboru psychologie Vladimír Beran. Poznamenal, že osobnost Bajera není dostatečně vyvinutá po všech stránkách a intelektem odpovídá spodní hranici lehké mentální retardace.

„Jeho chování koresponduje a výchovou a chováním jeho matky. Ta ho vedla k tomu, že pokud bude tvrdit, že je na hlavu, bude nepostižitelný,“ upřesnil znalec.

Obviněný se podle spisu pokusil před dvěma lety na louce za Kunčicemi na Hradecku vykonat soulož s tehdy čtrnáctiletou dívkou. Ta se bránila. Podle obžaloby se jí pokusil povalit na zem, když se mu to nepovedlo snažil se provést pohlavní styk ve stoje. Dívka se ubránila.

Svědecké výpovědi potvrdily, že se obviněný s činem svěřil i několika mladíkům. U soudu však všechno popřel. „Ta holka si hrozně vymýšlí. Nic jsem neudělal. A ty kluci kecaj. Jsou to největší feťáci, těm se nedá věřit,“ uvedl na jejich adresu Bajer.

Podle znalce není resocializace u Bajera možná. Státní zástupce Milan Šimek uvedl, že hrozí i překvalifikování činu na pokus znásilnění. Líčení pokračuje i dnes, kdy bude vynesen rozsudek.