Za to mu soud uložil trestní opatření v délce jednoho a půl roku s dohledem, podmínečně odloženým na zkušební dobu dvou let. Rovněž mu nařídil ambulantní ochrannou sexuologickou léčbu. Protože se všechny strany soudního jednání vzdaly práva na odvolání, je rozhodnutí krajského soudu pravomocné. Hlavní líčení vzhledem k nízkému věku poškozeného i obžalovaného bylo neveřejné.

Podle spisů mladík 22. prosince loňského roku za účelem sexuálního uspokojení položil chlapce, kterého znal od jeho narození, v jednom z bytů na postel, vysvlékl jej i sebe a poté na nezletilém vykonal anální pohlavní styk. Údajně měl trvat nejméně deset vteřin, přičemž se poškozený, když cítil v konečníku bolest, snažil obžalovaného od sebe odstrčit.

Mladík se v přípravném řízení i u soudu k trestnému činu doznal a svého činu litoval. Tvrdil také, že chlapci ho sexuálně nepřitahují, avšak začal pociťovat sexuální touhu a momentálně nikdo nebyl poblíž, jenom jeho pětiletý známý. „Neměl jsem přitom žádný sexuální požitek,“ podotkl obžalovaný.

Poškozený chlapec o tom, co se inkriminovaný den stalo, nechtěl na policii nijak konkrétně hovořit. Jeho matka pojala podezření o trestném činu ve chvíli, kdy na synově zadečku i teplácích objevila krevní skvrny. Oděv však matka vyprala, proto nemohlo být při genetickém vyšetření zjištěno DNA pachatele. Soud se proto při rozhodování o vině obžalovaného opíral především o jeho doznání.

Podle soudních znalců mladík netrpí žádnou duševní poruchou, ani sexuální deviací. Avšak vzhledem k tomu, že je dosud duševně a sexuálně nevyzrálou osobou, navrhli soudu, aby obžalovanému z preventivních důvodů byla uložena ambulantní ochranná sexuologická léčba. Senát tomuto návrhu odborníků vyhověl.

Již v přípravném řízení se obžalovaný podroboval výchovnému programu probační a mediační služby, která měla na mladíka příznivý vliv. „Doufám, že to bude nadále zdárně pokračovat a že vás už nikdy u soudu neuvidíme,“ řekla k obžalovanému předsedkyně senátu Anna Bímová.