Bývalý jednatel firmy Victoria Enterprise měl koncem roku 2003 požádat Úřad práce Praha–západ o poskytnutí příspěvku na zřízení chráněné dílny. Poté s úřadem práce uzavřel písemnou dohodu o zřízení 14 pracovních míst pro lidi se změněnou pracovní schopností. Z prostředků ministerstva práce a sociálních věcí inkasoval na účet své firmy vysoký finanční příspěvek na vybavení dílny výpočetní a kancelářskou technikou. To však v rozporu s podmínkami v plném rozsahu neučinil.

„Příspěvek ve výši 1,2 milionu korun převedl na svůj soukromý účet,“ stojí v obžalobě. Venzara měl zakrýt své jednání předložením fiktivního výpisu z účtu společnosti i falešnou fakturou.

V trestné činnosti měl Venzara pokračovat i v letech 2004 a 2005, když obdobným způsobem žádal o státní příspěvky pro nefungující chráněné dílny také úřady práce v jiných místech celé České republiky, například v Chrudimi, Pardubicích, Hradci Králové, Mladé Boleslavi, Jihlavě, Plzni a Brně. Celkem tak v letech 2004 a 2005 měl způsobit ministerstvu práce další škodu ve výši téměř 2,5 milionu korun. Přitom hrozila další škoda přesahující částku 7,5 milionu korun, která naštěstí obžalovanému nebyla vyplacena.

Poprvé v pondělí zamíří ke krajskému soudu Jaroslav Žák, Pavol Karvay a Jaroslav Soušek. Na trojici mužů čeká obžaloba z mnohamilionového podvodu, jehož se údajně dopustili v roce 2008.

Výslechem posledních svědků bude ve středu pokračovat odročené hlavní líčení s Ingrid Pichertovou. Ta podle obžaloby měla spáchat trestný čin zpronevěry. Není vyloučeno, že krajský soud v tomto případu již vynese rozsudek.

Rovněž ve středu usednou na lavici obžalovaných Michal Škuba a Šárka Veselá. Dvojice vyslechne od státního zástupce obžalobu ze spáchání zpronevěry a krádeže. Jejich trestní jednání se datuje do období červen a červenec loňského roku.

Před krajským soudem ve čtvrtek opět stane Milan Strnad ze Svitav, kterého soud již v dubnu loňského roku poslal do vězení na šest let za krácení daně, poplatků a podobné povinné platby. Skutků se obžalovaný dopustil v letech 1997 až 2000 jako majitel autobazaru. Svým trestním jednáním podle verdiktu krajského soudu způsobil České republice škodu přes 8,3 milionu korun. Vrchní soud však loňský rozsudek krajského soudu zrušil a vrátil do Hradce k dalšímu projednání.

Stejného trestného činu se měl dopustit i Luděk Šverma. Krajský soud bude jeho počínání řešit v pátek.