V Lomnici nad Popelkou, odkud pochází, napadl v noci Františka Klikara a sebral mu necelých pět tisíc korun.

„Toho pána jsem v životě neviděl," dušoval se osmadvacetiletý Jelínek u soudu. „Je to vykonstruované. Bylo jednoduché hodit to na někoho, kdo se zrovna vrátil z basy," dodal muž, jenž už byl ve vězení čtyřikrát kvůli tomu, že neplatil výživné na dceru.

Proč ta prodleva?
Případ loupeže, z něhož je obžalován Tomáš Jelínek, se stal na začátku května minulého roku. Proč ale soudní proces začal až sedmnáct měsíců poté? Tolik času zabrala genetická expertiza oblečení obviněného muže. „Přesto je mi to záhadou," glosoval předseda senátu Miroslav Veselský. Samotný proces pak byl mnohem kratší, trval jediný den, na jehož konci byl vynesen rozsudek.

Jelínek podle obžaloby Klikara praštil zezadu do hlavy, ten si také přivodil tříštivou zlomeninu nohy. V nemocnici strávil dva týdny a od té doby nemůže  dělat svou práci, montovat hromosvody. „S tou nohou na střechu nevylezu, že jo," svérázně popsal soudu.

Odsouzený měl napadnout poškozeného proto, že věděl, že vyhrál na automatu. Potopilo ho svědectví vlastního bratrance, s nímž trávil večer. „Nejdřív řekl, že jsem to neudělal, a pak že udělal. Řekl mi, že mu nějakej policajt 
z Lomnice řekl, že musí svědčit proti mně, jinak bude mít problémy," dodal.

Soud však jeho verzi o spiknutí neuvěřil. Proto jde Jelínek do vězení.