Se sklopenou hlavou podpíraná svými příbuznými vkročila v úterý do soudní síně Krajského soudu v Hradci Králové Anna Suchánková z Náchodska. Žena, která si přišla vyslechnout rozsudek za to, že podle obžaloby týrala dvouměsíční novorozeně.

Jejího muže Vlastimila Suchánka přivedla eskorta z vazební věznice. Šel zpříma, v obličeji se mu nepohnul jediný sval. S kamenným výrazem poté přijal verdikt, který byl nad ním za trestný čin týrání dítěte a jeho vraždy vynesen. Soudce Luboš Sovák vyslovil tvrdé rozhodnutí. Suchánek si má odpykat osmnáct let ve věznici s ostrahou a Anna Suchánková tři roky, přitom jí hrozilo až osmileté vězení. Obžalovaní si po poradě s právníky ponechali lhůtu k podání odvolání.

„Soud se s obžalobou ztotožnil. Oba se svým způsobem k trestným činům doznali. Byla provedena i rekonstrukce případu, při které znalci potvrdili, že vše odpovídá tomu, jak bylo vypovězeno,“ odůvodnil rozhodnutí předseda senátu Luboš Sovák.

Oba obžalovaní své výpovědi při hlavním líčení nepatrně pozměnili. Tvrdili, že jeden druhému chtěli pomoci. Anna Suchánková navíc vypověděla, že chtěla několikrát od manžela odejít, ale neměla na to sílu a odvahu. „Domníváme se, že toto tvrzení bylo jen účelové, aby si obžalovaná pomohla,“ uvedl soudce Sovák.

Vztah obžalovaných byl od počátku nešťastný

Státní zástupkyně Hana Flídrová je s rozsudkem spokojena. Přesto si ponechala lhůtu k odvolání. „S podobným případem jsem se nikdy dřív nesetkala. Pokud jsem obdobný případ řešila, docházelo k týrání ze strany muže bez přítomnosti ženy,“ uvedla státní zástupkyně.

Podle soudních znalců z oboru psychologie a psychiatrie už byl vztah obžalovaných od samého počátku nešťastný. Suchánek má dominantní povahu s agresivními sklony. Naopak Suchánková je nevyzrálá žena, která se nechá manipulovat.

Rodiče obžalované trest velmi špatně nesli. Matka se v soudní síni rozplakala a při odchodu z budovy došlo i k potyčce s jedním z reportérů. Ten se snažil získat vyjádření od samotné Anny Suchánkové.

Co říká obžaloba a jak probíhalo hlavní líčení:

Podle spisu Vlastimil Suchánek, aby utlumil pláč novorozeněte, kterého rušilo, balil dítě do deky a to způsobem, který mu značně znemožňoval přístup vzduchu.

„Takto ponechal novorozeně po dobu 15 až 20 minut v závislosti na tom, kdy nezletilá přestala brečet. Obžalovaný posléze zabalení umocňoval částečným nalehnutím těla na novorozeně a dále, aby se co nejrychleji unavilo pláčem, postupně začal nezletilou zabalenou v peřině bít rukou, buď malíkovou hranou v pěst sevřené ruky či otevřenou dlaní na přesně nezjištěné části těla, nejčastěji do oblasti zad či hýždí,“ předčítala u soudu státní zástupkyně Hana Flídrová.

Anna Suchánková podle spisu jednání přihlížela a v některých případech manželovi podala deku. Dvakrát dítě sama zabalila a také ji obžaloba viní z udeření nezletilé do tváře. „Vadil mi častý pláč. Když dáte budík pod peřinu, tak jej také slyšíte méně. Chtěl jsem jen, aby se pláčem unavilo. Nechtěl jsem mu ublížit,“ hájil se Suchánek.

Vše vyvrcholilo v březnu, kdy novorozeně večer opět plakalo. Suchánek ho podle spisu zabalil do deky a dvakrát uhodil do hlavy. Tím mu způsobil četné zlomeniny lební klenby, krvácení mezi mozkové obaly a zhmoždění mozkové tkáně. Novorozeně tak i přes péči lékařů zemřelo. „Nevybavuji si přesně, kam jsem udeřil. Dívali jsme se ten večer na seriál Ordinace v růžové zahradě. Když jsem rozbalil deku a viděl, že nereaguje, ihned jsme jeli do nemocnice,“ vypovídal Suchánek. V nemocnici oba uvedli, že jim dítě vypadlo ze zavinovačky, když si ho předávali, a hlavou se udeřilo o stolek.