Chlapci doplatili na neshody rodičů a postupně se dostali do tak špatného psychického stavu, že jeden z nich dokonce trpěl sebevražednými sklony.

Podle obžaloby je viníkem otec, který syny fyzicky trestal, a když od něj manželka odešla, tvrdil jim, že je šamanka a usiluje jim o život. Navíc je nutil, aby o ní říkali, že jim dává drogy.

Jeho bývalá žena u Krajského soudu v Hradci Králové vypověděla, že se po rozchodu domluvili na střídavé péči. „Už po krátké době jsem však zjistila, že je začíná vydírat,“ řekla. Muž podle ní dohodu o střídavé péči nedodržel, děti od ní izoloval a přestal je posílat do školy.

Žena uvedla, že když se pokoušela syny navštívit, bývalý manžel ji napadl. V té době už děti setkání s matkou odmítaly. „Hned poté, co jsem od něj odešla, o mně začal šířit pomluvy, že jsem členka sekty, anorektička a bulimička,“ vypověděla.

Ředitelka školy, kam chlapci původně docházeli, soudu řekla, že na nich bylo patrné zhoršování psychického stavu. Jeden z nich se bodal kružítkem do ruky a tloukl se pravítkem do hlavy. Jejich otec podle ní i ve škole mluvil o bývalé ženě jako o čarodějnici a tvrdil, že se zabývá magií.

Obžalovaný později na matku dětí podal trestní oznámení a syny přivedl do zařízení pro ohrožené děti. Počítal zřejmě s tím, že pak zůstanou jen v jeho péči. Jenže z týrání dětí byl nakonec obviněn sám.

Odborníci u chlapců zjistili takzvaný syndrom zavrženého rodiče a posttraumatickou stresovou poruchu, kterou bylo u staršího nutné léčit antidepresivy. Matka u soudu uvedla, že trvalo čtyři měsíce, než ji děti přestaly odmítat a dárky od ní považovat za „prokleté“.

Otec, kterému hrozí až 12 let vězení, vinu popírá. Jeho bývalá žena a její přítel policista prý případ zmanipulovali. Jedním z jeho hlavních argumentů jsou deníky, v nichž manželka podle něj psala o svých zkušenostech s drogami. Žena to odmítá, podle ní jsou deníky součástí jejího někdejšího psychoterapeutického vzdělávání a popisují její sny. „Ukradl mi je,“ prohlásila.

Obhajoba včera předvolala čtyři svědky, kteří řekli, že otec se k synům choval normálně. Připustili však, že je vídali jen čtyřikrát ročně na akcích mateřské školy nebo na sportovních zápasech.