Drogová scéna ve svitavském okrese pocítila další zásah. Tentokrát jde o akci s pracovním názvem Bouřka. A o průtrž mračen se skutečně nejedná. Ani tento týden totiž drogoví specialisté na Svitavsku nezaháleli. Obvinili další dealery. Tentokrát je z distribuce pervitinu podezřelá téměř jedenadvacetiletá žena ze Svitav.

Tato dívka doplatila na dobré vztahy se svými „kamarády“. „Když si drogu opatřila sama pro sebe, často se pak o ni dělila právě s přáteli. Za tuto službu nikdy nežádala peníze, a tak z toho neměla ani žádný finanční prospěch. Přestože toxi tým již avizoval, že je trestné drogu i pouze dávat. Jak se zdá, drogoví dealeři tuto informaci neberou vážně,“ uvedla vrchní inspektorka Anna Štegnerová ze svitavské policie. Do blízkého okruhu dívčiných klientů a známých patří zejména právě osoby užívající omamné a psychotropní látky, kdy s většinou z nich již policie měla co do činění. Dívka se k svému jednání přiznala až pod tíhou předložených důkazů. Hrozí jí až pětileté vězení.

Je velmi pozoruhodné, že v posledních dnech je z drogové trestné činnosti obviněna další mladá žena. „Dříve byla drogová scéna a dealerství pervitinu doménou mužů. Jen pro srovnání: v loňském roce policie obvinila celkem tři ženy, zatímco letos si už vyslechly verdikt policie dvě ženy, a to během jediného týdne,“ dodala Anna Štegnerová. Vzhledem k závažnosti situace, která na drogové scéně panuje, budou obviněny další osoby.
Odborníci se však shodují, že kriminalita žen v poslední době roste. Ve svitavském okrese jde ale zatím o výjimečné případy. „Nyní se objevily dvě ženy, které čelí obvinění z distribuce drog. Co se týče ublížení na zdraví nebo loupeží, to je spíše doména mužů,“ tvrdí jeden ze svitavských kriminalistů. Před dvěma lety ale žena zavraždila svého bývalého manžela v Němčicích u Litomyšle. Občas se v regionu vyskytnou podvodnice, které okrádají starší a důvěřivé lidi.