„Chtěli bychom informovat řidiče, že dnes dopoledne měříme v Polské a Úpické ulici, odpoledne v Horské a v obci Libeč. Takže prosíme nohu z plynu!“

Na linku řidičů Radia Černá hora volá hodně šoférů, ale aby tam sami městští strážníci dopředu nahlásili místa, na kterých budou hlídat povolenou rychlost, to bylo velké překvapení. „Tak tohle se ještě nikdy nestalo, to jsou borci. Mohli by to zavést také v Hradci a Pardubicích. A dopředu by mohl něco prozradit i ředitel Eurojackpotu,“ glosoval nečekanou situaci udivený moderátor. „Bylo to poprvé, co jsme sami zavolali i do rádia, ale rozhodně ne naposledy,“ říká ředitel Městské policie Trutnov Radek Svoboda.

V podání jeho týmu nejde o mimořádnou aktivitu. Pozice radarů, na kterých bude měřit rychlost, totiž pravidelně oznamuje na svém facebookovém profilu. „Děláme to od roku 2016. První reakce tehdy byla, že bychom si zasloužili cenu za férovost 2016. Snažíme se oznamovat pokaždé, kde budeme měřit,“ doplňuje. Řidiči takové hlášení velice kvitují. Díky němu dopředu vědí, kdy mají přibrzdit a ušetřit peníze za pokuty. Podle ředitele trutnovských strážníků Radka Svobody jde především o prevenci. „Nejde nám o to, číhat za každým bukem a kasírovat pokuty. Snažíme se působit na šoféry výchovně, aby jezdili podle předpisů,“ vysvětluje.

Ilustrační foto
Strážníci začnou značkovat kola

Celkem se jim to i daří, počet přestupků se snížil od doby „bonzování radarů“ o dvacet procent. „Setkalo se to s velkou oblibou. V tomhle je výhoda sociálních sítí. Lidi příspěvky sdílejí a informace o měření se může rychle rozšířit,“ potvrzuje Svoboda. Prevence působí dobře, řidiči uberou plyn. Stejně ale strážníci pokaždé někoho chytí. „Všichni nesledují sociální sítě a neposlouchají rádio. Vybrat pokutu ale není naším cílem. To umí každý, za cokoliv,“ zdůrazňuje šéf trutnovských strážníků. „Jde nám v prvé řadě o snižování rychlosti a její dodržování na silnicích.

Naší snahou je působit na lidi preventivně. Nemusí hned přijít represe. Taky se mi jako řidiči nelíbí, když strážníci nebo policisté jsou někde schovaní za bukem a číhají na řidiče,“ dodává.

Ve zveřejňování míst, kde měří rychlost, bude Městská policie Trutnov pokračovat. Svědčí o tom nahlášení středečního měření: "Řidiči pozor! Dnes opět měříme rychlost, tak dejte nohu z plynu. Potkáte nás v Trutnově v ulicicích Libavská, Polská, Jičínská, Pražská, Volanovská, u Brány, Na Struze, Královecká, Náchodská, odpoledne v ulicích Petříkovická, Úpická, Rokytnická, Horská, Novodvorská, Úpské nábřeží, M. Gorkého, Žižkova, Komenského, Za Vápenkou," sdělili veřejnosti.

„Na Facebooku oznamujeme činnost dopravní hlídky pravidelně. Rozhodli jsme se, že čas od času zavoláme i do regionálního rádia, aby lidi věděli, kde nás mají čekat a jeli tak, jak se má podle zákona,“ říká Radek Svoboda.