Obžalovaný se k činu přiznal a hluboce všeho litoval. „Neudělal jsem to schválně. Měli jsme se manželkou rádi," řekl včera soudu rezignovaný a předčasně zestárlý muž.

Neměl naději

Obžaloba Peka vinila z vraždy. Hrozil mu až dvacetiletý pobyt za mřížemi nebo dokonce trest výjimečný. Soudci však došli k názoru, že obžalovaný svou manželku zavraždit nechtěl.

Totéž tvrdila i psycholožka, která řekla, že smrt ženy neplánoval. „Útočil na zdroj svého zoufalství," vysvětlila včera znalkyně Lenka Čermáková. Podle ní byla Pekova situace bezvýchodná, protože ženu miloval a chtěl vztah zachovat za každou cenu, ale přitom neměl žádnou naději, že se v budoucnu něco změní k lepšímu.

Tragédie se stala letos v květnu. Žena, která byla už řadu let zcela závislá na alkoholu, porušila dohodu se svým mužem, podle níž doma pít neměla. „Napila se a byl z ní jiný člověk," popsal obžalovaný.

Zraněné nepomohl

Osudného večera však byl pod vlivem alkoholu i on a situaci nezvládl. S manželkou, která znečistila postel, se pohádal a pak ji napadl.  Rozbil o ni dřevěnou židli, uhodil ji dvířky od koupelnové skříňky a pak ji bil například kladivem, gumovou paličkou, stoličkou či kuchyňským prkénkem.

„Poškozené zasadil nejméně 23 úderů do oblasti hlavy a způsobil další přesně nezjištěný počet tržnězhmožděných ran po celém jejím těle," uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Zraněnou pak nechal ležet na podlaze v kuchyni a šel spát. Žena zemřela na následky úrazového a krvácivého šoku. Když Pek ráno přivolal záchranku, bylo už pozdě.

Podle obhajoby se muž dopustil ublížení na zdraví „z omluvitelné pohnutky", naopak žalobkyně  trvala na tom, že šlo o vraždu.

Soud přihlédl k názoru znalců, podle nichž bylo Pekovo agresivní jednání spíše způsobem jeho obrany. Předseda senátu Miloslav Ježek uvedl, že čin nelze posoudit jako vraždu. Žena podle něj zemřela proto, že Pek ji nechal bez pomoci.

Obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu k podání odvolání.

Život s alkoholikem je devastující
„Soužití se závislým člověkem přináší rodině velké utrpení. Je devastující," upozornila v pondělí soudní znalkyně Lenka Čermáková. Podle ní se obžalovaný muž ocitl v pasti. Svou ženu velmi miloval, sám řekl, že byla jeho životní láskou. Více než patnáct let však musel přihlížet tomu, jak ji ničí alkohol.
Pek chtěl manželce pomoci. Protialkoholní léčení však k ničemu nevedlo a psychoterapii, kterou jí zprostředkoval, žena odmítla. Je věřící, takže rozvod pro něj nepřicházel v úvahu, ale on ani ženu opustit nemínil.
„Chtěl za každou cenu zachovat rodinu," řekla znalkyně.
Na druhé straně však muž nemohl nevnímat, co se s manželkou děje a že to vidí celé město. Strážníci mu často oznamovali, že někde leží opilá, občas na několik týdnů zmizela z domu nebo trávila čas s lidmi bez domova. Když byla pod vlivem alkoholu, nezvládala ani základní  hygienické úkony. „Pociťoval její chování jako obrovskou hanbu," podotkla psycholožka.
Syn v reakci na situaci v rodině odešel z domova už v 17 letech.
Těžký alkoholismus se navíc začal projevovat i na ženině zdraví:  trpěla cirhózou jater.
Podle znalkyně byla Pekova situace dlouhodobě traumatizující a bez naděje, že by se v budoucnu mohlo cokoli změnit k lepšímu.
Smrt své ženy neplánoval. Osudného večera se v něm však pod vlivem alkoholu uvolnilo dlouhodobé napětí a frustrace. Jeho reakce na chování manželky byla velmi prudká – a fatální.
„Agrese z jeho strany už se nedala zastavit," řekla psycholožka.