Vrhli se na muže, který se nachomýtl u nehody jejich malého bratrance.

„Potřebovali obětního beránka, bylo jim jedno, kdo to je," popsal poškozený J. T., který vystoupil jako svědek u krajského soudu v Hradci Králové , kde proces s Janem a Michalem Muchovými, obžalovanými z ublížení na zdraví, začal.

Jak se akce seběhla? Bratranec obžalovaných jel na kole po silnici nedaleko vesnice, kde rodina bydlí. „Chtěl jsem ho předjet, ale proti jelo auto a asi jsem o něj škrtl zrcátkem," popsal muž, jenž byl u začátku incidentu.

Chlapec spadl, muž z auta mu chtěl pomoci. V tom se na místě objevil i poškozený J. T. se svojí přítelkyní.

Z vesnice záhy dorazila také teta malého cyklisty, jež za pár minut dojela pro nyní obžalovanou bratrskou dvojici. Až poté vypukl problém. „Pořád řvali: Tos byl ty, tos byl ty. Drželi mě pod krkem a mlátili," vykládal poškozený.

Muž, který nehodu zavinil, se snažil dvojici zastavit. Vysvětloval, že chlapce srazil 
z kola právě on. „Ale nereagovali. Cítím to jako lumpárnu, ani se mnou nediskutovali. Do toho pána mydlili jako do boxovacího pytle," vypověděl na policii. V pondělí k soudu nepřišel, je totiž těžce nemocný. „Útok to byl velice surový," dodal.

„My jsme se jen bránili. Slušně jsme se zeptali, proč nevolali záchranku, a on mě hned chytil pod krkem," kontroval Jan Mucha.

Poškozený J. T. však skončil se zlomeným nosem v nemocnici. Po bratrech požaduje náhradu 36 tisíc korun za ušlou výplatu a za náklady, jež vynaložil na léčení.

Prvním atakem to však neskončilo. K incidentu totiž náhodou přijel strýc zmláceného. A synovci se snažil pomoct. „Byl ve velké mele. Jednoho jsem odtlačil, druhý mi dal ránu zezadu," vykládal M. J. „Dostal jsem tři výměny zleva, zprava. Skončil jsem 
v příkopě, kde mě nakopli."

M. J. měl vyražené zuby a krvavé ucho. Kompenzaci však nepožaduje. „Nemůžu to udělat kvůli jejich rodičům. Známe se, jsou to slušný lidi," vysvětlil . „Vůbec není pravda, co vykládal. Vymýšlí si nesmysly," reagoval Michal Mucha.

Fyzický útok byl však jen jednou částí problému. Druhou byly nadávky a vyhrožování. „Ty přišly na řadu, až když incident skončil," zapamatoval si poškozený J. T. Zda měly rasistický podtext, bude soud dále zkoumat.

Proč bychom jim nadávali, jsme přece z jedné vesnice…
Stáli tváří v tvář. Obžalovaní a napadený J. T., který navíc obviňuje bratry Muchovi z rasistických nadávek a výhrůžek. Včera je u soudu navíc zopakoval.
„Nikomu jsme nenadávali," dušoval se Jan Mucha. Právě on měl být podle poškozeného při verbálním projevu ten aktivnější.
Co vlastně stojí v tomto směru 
v obžalobě?
„Bílé svině, my si vás najdeme, zabijeme vás, zmlátíme vás, my víme, kde bydlíte, zabijeme i celou tvoji rodinu, ty kurvo vyjebaná." Tak měli bratři nadávat.
Ti to však odmítají. „Proč bychom jim nadávali, vždyť jsme z jedné vesnice," prohlásil u soudu Jan Mucha.
Zda budou mít tato slova přímý vliv na trest, není jisté. Státní zástupkyně Lenka Faltusová to vysvětluje faktem, že nadávky přišly až po fyzickém střetu. „Ale to vše ještě bude záležet na dokazování u soudu," vysvětlila státní zástupkyně.
Soud s bratrskou dvojicí pokračuje v Hradci už v úterý.