Patrik Kónya, který u Krajského soudu v Hradci Králové čelí obžalobě z loňského pokusu vraždy spoluvězně ve valdické věznici, odmítl vypovídat. Při výsleších na policii se přitom k činu doznal.

Napadený vězeň zůstává ve vážném stavu upoutaný na lůžko. Šestadvacetiletý Kónya si ve vězení odpykává dvacetiletý trest za vraždu svého nevlastního otce z roku 2009.

Obžalovaný na policii uvedl, že se před útokem cítil psychicky špatně, protože mu lékař vysadil léky, které užíval. „Od rána jsem věděl, že musím vyventilovat vnitřní napětí, na pracovišti jsem si vzal kladivo a na toaletě jsem chtěl rozbít mísu či umyvadlo," uvedl obžalovaný.

Vlastní útok na spoluvězně si prý nepamatuje. „Neznám důvod, proč jsem ho napadl, nikdy jsem proti němu nic neměl, neměli jsme konflikt, byl v tom nevinně. Vím, že je to blbý, ale mně to, co jsem poškozenému udělal, uklidnilo," řekl policii.

Kónya také vypověděl, že poškozeného nechtěl napadnout, údajně šlo o zkratkovité jednání. Po útoku odešel Kónya za dozorcem, kterému oznámil, že na toaletě zabil spoluvězně.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová novinářům řekla, že obžalovanému hrozí v případě odsouzení až doživotí. Napadený podle ní má trvalé následky a vyžaduje stálou péči zdravotníků. Podle žalobkyně se žádný jiný motiv, než tvrdí obžalovaný, nepodařilo prokázat.

Kónya podle obžaloby napadl spoluvězně nejméně pěti údery kladiva do hlavy. Napadený utrpěl vážné poranění, které bezprostředně ohrožovalo jeho život a skončil 
v nemocnici.

Hlavní líčení je u krajského soudu nařízené také na 17. a 23. února.